Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou război plutește în aer?

tancuri rusia

Pe harta lumii ar putea să apară un nou conflict armat. Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabah, o regiune din Azerbaidjan având populaţie majoritar armeană. În ultimele zile Nagorno-Karabah a fost scena celor mai intense confruntări după sfârşitul războiului în urmă cu 22 de ani. Dupa lupte intense in noaptea de vineri spre sâmbătă au murit 18 militari armeni şi 12 azeri.

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. În pofida unui acord de încetare a focului încheiat în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcaţie având loc constant ciocniri armate, dar fără intensitatea consemnată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Susţinute de Armenia, autorităţile din enclava Nagorno-Karabah s-au declarat ''pregătite să discute despre o propunere de încetare a focului'' cu condiţia recuperării poziţiilor şi a teritoriilor pierdute în timpul confruntărilor desfăşurate vineri şi sâmbătă. Dar Azerbaidjanul a declarat că doreşte să ''consolideze'' poziţiile strategice pe care afirmă că le-a ''eliberat'' în ultimele zile în regiunea separatistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.