Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal între Rusia și UE după decizia Serbiei. Ambasadorul rus la Belgrad atacă Uniunea: 'Cu cinism își aruncă în uitare propriile valori'

Pixabay
serbia

Ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Boțan Harcenko, a declarat că prin intermediul raportorului Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, care a criticat Serbia pentru că a permis ca Russia Today, sub denumirea RT Balkan, să emită în limba sârbă, Uniunea Europeană "cu cinism își aruncă în uitare propriile valori comune pe care susține că le apără".

"Numitul Bilčik, fără a-și alege cuvintele, de fapt solicită Serbiei să interzică funcționarea RT Balkan" – subliniază Harcenko în comunicatul transmis presei, scrie Rador.

Harcenko se întreabă despre ce libertate de exprimare vorbim când UE solicită Belgradului să renunțe la un principiu fundamental al democrației în schimbul "avansării poporului sârb spre un viitor luminos în UE".

Harcenko a apreciat că Bilčik și oficialii din instituțiile europene nu sunt interesați de ce gândesc majoritatea cetățenilor Serbiei, care doresc să fie informați de RT Balkan.

Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat cu prilejul începerii emisiei canalului rusesc de televiziune Russia Today în limba sârbă că "nu are legătură cu libertatea de exprimare, deoarece nu este vorba de un mijloc de informare, ci de propagandă rusă de război".

"Permiteți unui emitent aflat din luna martie sub sancțiunile Uniunii Europene să fie prezent în Serbia. Este un pas în direcția greșită și în contradicție cu obligațiile asumate de Guvernul, instituțiile publice și reprezentanții Serbiei" – a declarat Bilčik, adăugând că "permisiunea acordată Kremlinului de a emite în Serbia este în contradicție nu numai cu obligația Serbiei de a-și armoniza politica externă cu cea europeană, cu sprijinirea Ucrainei atacată de Rusia, ci și în contradicție cu principiile fundamentale ale statului de drept, democrației, drepturilor omului și libertății pentru toți".

Bilčik a subliniat că Russia Today se află pe lista sancțiunilor UE "tocmai pentru că nu este un post credibil".

"Este propagandă de război. Noi trebuie să sprijinim presa serioasă. Este un mesaj important pentru cei responsabili de scena media din Serbia și Balcanii de Vest. Autoritățile de reglementare trebuie să fie serioase" – a subliniat Bilčik, adăugând că zilnic monitorizează presa din Serbia și este "foarte îngrijorat și uneori alarmat de nivelul de dezinformare, de știri false și chiar neadevăruri".

Potrivit lui Bilčik "presa finanțată de Rusia, care răspândește propaganda urii nu este o presă pe care să o dorim în Europa și în statele candidate la UE".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.