Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou tezaur de monede antice, descoperit într-o pădure din judeţul Olt de către un poliţist

Agerpres.ro
muzeul judetean olt

Un nou tezaur de monede antice a fost descoperit într-o pădure din judeţul Olt, în localitatea Verguleasa, cu detectorul de metale, printre persoanele care au participat la detecţie fiind şi un poliţist din Drăgăşani, care a predat piesele Muzeului Judeţean Olt.

La Verguleasa au fost descoperite cu detectorul de metale 51 de monede de argint, 50 dintre ele fiind denari romani republicani şi una fiind o tetradrahmă din Thasos, potrivit arheologului Florin Ciulavu, de la Muzeul Judeţean Olt.

"Este un mic tezaur monetar, format din 51 de monede de argint, din care 50 sunt denari romani republicani emişi în secolele II şi I înainte de Hristos şi avem şi o tetradrahmă thasiană emisă pe la jumătatea secolului II înainte de Hristos. Descoperirea este destul de interesantă, este făcută într-o zonă care nu este cunoscută sit arheologic, deocamdată, departe de cele două situri arheologice cunoscute de la Verguleasa", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, arheologul Florin Ciulavu, potrivit Agerpres.ro.

Arheologul a menţionat că în zona în care a fost descoperit tezaurul de la Verguleasa vor fi efectuate investigaţii arheologice pentru a stabili dacă mai sunt şi alte piese.

"Vom încerca să facem o investigaţie arheologică, un diagnostic arheologic şi de suprafaţă şi incluziv, pentru a încerca să extragem tot potenţialul zonei şi al acestui tezaur, pentru că atât noi, cât şi descoperitorii bănuim că sunt şanse să mai găsim ceva acolo din acest tezaur. Monedele sunt destul de interesante, unele dintre ele sunt mai rare, marea majoritate însă sunt comune", a adăugat Florin Ciulavu.

Monedele antice de argint au fost descoperite anul acesta, într-o pădure din comuna Verguleasa, într-o zonă greu accesibilă, de către o echipă de pasionaţi de detectarea de metale.

Din echipă au făcut parte un poliţist din Drăgăşani, Constantin Andreescu, un profesor de sport, Constantin Dobriţa, şi un operator la un distribuitor de combustibil, Silviu Gavrea.

Poliţistul care a descoperit monedele antice la Verguleasa a declarat, în conferinţa de presă de marţi, că piesele au fost detectate pe o suprafaţă de aproximativ 10 metri pătraţi, într-o zonă greu accesibilă, în care erau şi doi copaci groşi ale căror rădăcini ar fi putut împinge spre suprafaţă monedele.

"Eu, poliţist, un profesor de sport, domnul Dobriţa Constantin, şi domnul Gavrea Silviu, ne-am hotărât să mergem la detecţie pe raza comunei Verguleasa, într-o pădure foarte îndepărtată. Zona în care a fost găsită tezaurul este greu accesibilă, pe o pantă, să zic aşa, abruptă. Semnale au fost găsite relativ pe o suprafaţă de aproximativ 7 - 8 - 10 metri pătraţi, la distanţe cuprinse între 15 - 20 de centimetri, unele şi puţin mai jos, fiind probabil scoase de rădăcinile a doi copaci foarte groşi de acolo. Chiar şi între copaci am găsit o monedă. Noi bănuim că este doar o parte din tezaur, întrucât pe parcursul timpului este posibil ca acest tezaur să fi 'fugit', fiind teren în pantă. Am anunţat imediat autorităţile, l-am predat, conform legii. A fost prima noastră descoperire de când detectăm împreună", a spus Constantin Andreescu.

Poliţistul a obţinut autorizaţie pentru detecţia de metale în anul 2020 şi de atunci a mai descoperit şi un inel medieval, pe care l-a predat Muzeului Judeţean Vâlcea.

Tezaurul monetar de la Verguleasa este al treilea de acest fel descoperit în judeţ cu detectorul de metale şi intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Olt.

În luna martie anul acesta a mai fost descoperit un tezaur monetar într-o pădure din comuna Morunglav, iar anul trecut a fost descoperit un alt tezaur monetar în comuna Radomireşti. Piesele de la Radomireşti şi Morunglav au fost descoperite cu detectorul de metale de către un post poliţist, Paul Durcă, aflat acum la pensie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.