Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou virus plecat de la lilieci a fost depistat. Nipah are o mortalitate de 50% și nu există tratament

t.aimg.sk
liliac

Cercetătoarea Sarah Gilbert, unul dintre oamenii care au creat vaccinul AstraZeneca, trage un semnal de alarmă și arată că un nou virus plecat de la lilieci a fost descoperit de către oamenii de știință. Virusul Nipah este foarte contagios, are o rată de mortalitate de peste 50% și nu există tratament sau vaccin împotriva lui.

„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în timpul unui eveniment la Festivalul de Literatură din Cheltenham din Marea Britanie, joi.

Virusul Nipah nu este nou, el fiind descoperit de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în centrul Malaeziei după ce a găsit o gazdă în lilieci, care s-au oprit apoi să mănânce din pomii fructiferi care atârnau deasupra fermelor de porci, informează AlephNews.

Porcii au mâncat resturile de la lilieci, iar virusul a trecut prin porci la oamenii care lucrau cu ei.

Se crede că transmiterea s-a produs prin expunere neprotejată la secrețiile de la porci sau prin contact direct cu țesutul unui animal bolnav.

Aproximativ 105 malaysieni au murit în decurs de opt luni de la contractarea virusului, după ce au suferit comă, febră și inflamații cerebrale. Nipah a ucis aproximativ 40 la sută dintre cei infectați.

Virusul Nipah poate fi transmis la oameni de la animale, precum și prin alimente contaminate și prin contact între oameni.

Cât de amenințător este virusul Nipah

În prezent, virusul Nipah apare anual în Bangladesh și, de asemenea, apare periodic în estul Indiei. În septembrie, un băiat de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că, în focarele ulterioare din Bangladesh și India, consumul de fructe sau produse din fructe (cum ar fi sucul crud de curmal) contaminate cu urină sau salivă de lilieci fructiferi infectați a fost cea mai probabilă sursă de infectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.