Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un oficial turc face un anunţ de ultimă oră: Acordul UE-Turcia poate fi încă respectat

ue turcia

Acordul privind migraţia încheiat în martie între Uniunea Europeană şi Turcia poate fi încă respectat, în pofida tensiunilor crescânde dintre cele două părţi, a afirmat miercuri ambasadorul turc pe lângă UE, Selim Yenel, citat de AFP. ''Sunt în continuare un optimist şi cred că avem încă posibilitatea de a respecta acest acord'', a afirmat Yenel la Bruxelles. ''Când va sosi luna septembrie, cred că vom ajunge la găsirea unei soluţii'', a adăugat el.

Pactul UE-Turcia, destinat să oprească traversările ilegale de migranţi de pe coastele turceşti către insulele greceşti, prevede îndeosebi retrimiterea în Turcia a migranţilor care sosesc în Grecia. În contrapartidă, UE a acceptat să acorde trei miliarde de euro pentru a ajuta Ankara să amelioreze condiţiile de cazare pentru refugiaţi, cu posibilitatea unui ajutor ulterior la acelaşi nivel. Ea s-a angajat, de asemenea, ca pentru fiecare sirian retrimis în Turcia să reinstaleze un altul din Turcia într-o ţară membră.

Sunt prevăzute, de asemenea, contrapartide politice, precum accelerarea procesului de exceptare de la vize pentru cetăţenii turci, precum şi ''o redinamizare'' a procesului de aderare a Turciei la UE. Dar europenii se tem ca nu cumva acordul să aibă de suferit din cauza tentativei de puci eşuate din 15 iulie din Turcia, care a provocat valuri de epurări de o amploare ce a şocat UE. Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, le-a reproşat deja ţărilor occidentale că ''au adoptat o poziţie favorabilă puciului''. Evocarea posibilităţii privind reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia, incompatibilă cu aderarea la UE, a deteriorat situaţia, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.