Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un om de afaceri apropiat Cristinei Kirchner, vicepreşedinte al Argentinei, condamnat la 12 ani de închisoare

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un om de afaceri argentinian, aflat în centrul unei anchete pentru corupţie care îi vizează deopotrivă pe fostul preşedinte Cristina Kirchner şi defunctul său soţ Nestor, a fost condamnat miercuri la 12 ani de închisoare pentru spălare de bani, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Un tribunal din Buenos Aires l-a găsit vinovat pe Lazaro Baez de transferul a 55 de milioane de dolari catalogaţi drept bani murdari în paradisuri fiscale între 2010 şi 2013, în perioada în care peronista Cristina Kirchner a fost şefa ţării.

În prezent, Kirchner ocupă funcţia de vicepreşedinte sub preşedinţia lui Alberto Fernandez, de centru-stânga.

Banii respectivi au fost folosiţi ulterior pentru cumpărarea de titluri de stat, fiind depuşi apoi în conturile Austral Construcciones, o companie deţinută de Baez (64 de ani).

Au fost condamnaţi de asemenea şi cei patru copii ai omului de afaceri, la pedepse variind între trei ani de închisoare cu suspendare şi nouă ani de închisoare cu executare. Alte 17 persoane au fost condamnate în acest caz.

Lazaro Baez se află în arest preventiv din 2016, perioadă care va fi scăzută din sentinţa sa finală. Din septembrie, el se afla în arest la domiciliu cu o brăţară electronică.

Fost director de bancă, el a creat un imperiu comercial în sudul provinciei Santa Cruz, câştigând licitaţii pentru activităţile sale petroliere şi lucrări publice sub preşedinţia lui Nestor Kirchner (2003-2007), apoi a soţiei sale Cristina (2007-2015).

Într-un proces separat, Cristina Kirchner este judecată pentru atribuirea frauduloasă, în timpul preşedinţiei sale, a pieţelor publice în fieful său din provincia Santa Cruz (în Patagonia), în beneficiul lui Lazaro Baez, ale cărui companii au câştigat majoritatea licitaţiilor.

Cristina Kirchner, în vârsta de 68 de ani, care denunţă o persecuţie judiciară, este urmărită penal în nouă cazuri de presupuse acte de corupţie în timpul preşedinţiei sale, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.