Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un om de afaceri britanic, suspectat că l-a ajutat pe oligarhul rus Oleg Deripaska să se sustragă sancţiunilor, a compărut în faţa justiţiei

oleg deripaska

Un om de afaceri britanic, a cărui extrădare este cerută de SUA care îl acuză că l-a ajutat pe oligarhul rus Oleg Deripaska să se sustragă sancţiunilor, a compărut luni în faţa unui tribunal din Londra, informează AFP.

În faţa Tribunalului din Westminster, Graham Bonham-Carter, 62 de ani, a luat cuvântul doar pentru a-şi confirma identitatea şi a da adresa sa de reşedinţă din vestul Londrei, potrivit Agerpres.

Agenţia naţională de combatere a criminalităţii organizate (NCA) îl arestase în octombrie, apoi l-a eliberat sub cauţiune, în urma unei cereri de extrădare în SUA, care îl suspectează că a disimulat proprietatea mai multor bunuri imobiliare.

Avocatul său, Gavin Irwin, a afirmat luni în faţa tribunalului că una dintre problemele asupra căreia va trebui să se tranşeze este de a şti "dacă încălcarea sancţiunilor (americane) constituie în sine un motiv de extrădare, dat fiind faptul că individul care se presupune că a fost ajutat nu era vizat la acea dată de sancţiuni în Regatul Unit".

Tribunalul va asculta aceste argumente în detaliu în timpul unei audieri viitoare, pe 22-23 mai anul viitor.

Oleg Deripaska, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fondatorul gigantului rus în domeniul aluminiului Rusal, este vizat de sancţiuni în SUA din 2018, însă abia din martie 2022 în Regatul Unit, în cadrul unor măsuri de retorsiune ce vizează Moscova după invazia declanşată asupra Ucrainei.

Activele lui Deripaska sunt acum îngheţate şi i-a fost interzisă intrarea pe teritoriu.

Graham Bonham-Carter este suspectat de implicare în tranzacţii ilicite în valoare de peste un milion de dolari pentru finanţarea de achiziţii de bunuri imobiliare în SUA în beneficiul lui Deripaska, potrivit Ministerului de Justiţie american.

De asemenea, el este acuzat că a încercat să scoată din SUA opere de artă "recurgând la declaraţii false ce disimulau faptul că acestea erau proprietatea lui Deripaska". "Suspectăm că proprietarul real al acestor bunuri a fost camuflat prin intermediul unor structuri şi societăţi complexe înregistrate în Insulele Virgine Britanice şi în alte jurisdicţii offshore", subliniază NCA.

Agenţia a îngheţat deja două conturi bancare ce aparţin lui Graham Bonham-Carter, suspectând că circa 110.000 de lire din aceste conturi "provin din spălare de fonduri ce aparţin lui Deripaska".

Dacă Graham Bonham-Carter va fi condamnat în SUA, el riscă mai multe zeci de ani de închisoare.

Oleg Deripaska este la rândul său inculpat în SUA, alături de alte trei persoane, pentru că a încercat să obţină cetăţenia americană pentru cei doi copii ai săi, încălcând sancţiunile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.