Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ONG înființat de membri și simpatizanți USR cere PNL să renunțe la Congresul cu 5000 de delegați: 'Reprezintă un gest iresponsabil'

Inquam Photos / George Calin
citu orban

ONG-ul Geeks For Democracy solicită PNL să renunțe la Congresul de sâmbătă, de la Romexpo, la care sunt așteptați 5000 de delegați din toată țara. Printre fondatorii ONG-ului se numele și deputatul USR Cătălin Teniță, iar vicepreședinte este Marian Raduna, fost consilier al lui Vlad Voiculescu și primul protestatar din Piața Victoriei împotriva Guvernului Cîțu, după demiterea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției.

„Geeks For Democracy” transmite, într-o scrisoare deschisă, că organizarea Congresului în plină explozie a cazurilor de COVID-19 „reprezintă un gest iresponsabil din partea partidului aflat la guvernare”. ONG-ul cere PNL să dea „dovadă de solidaritate cu restul populației care a înțeles că măsurile de limitare a întrunirilor cu mai multe persoane sunt necesare în condițiile situației pandemice”.

Scrisoarea deschisă transmisă de „Geeks For Democracy”:

Societatea civilă a luat act cu îngrijorare despre faptul că, la congresul Partidului Național Liberal programat a avea loc la ROMEXPO, în data de 25 septembrie 2021, s-au anunțat cel puțin 5000 de participanți, în condițiile în care, în data de 21.09.2021, s-au anunțat 6789 de cazuri de infectări noi cu virusul SARS-CoV2.

Conform datelor oficiale, la data de 21.09.2021, rata de infectare la nivel național este de 2,06 ‰, iar, la nivelul capitalei, de 2,91‰, iar 990 persoane se află internate la ATI. În prezent, spitalele de profil din principalele orașe au anunțat că nu mai sunt locuri libere la terapie intensivă.

Cu toate acestea, partidul aflat la guvernare insistă în organizarea congresului pentru alegerea președintelui, congres cu participare fizică, într-un spațiu închis.

Conform Hotărârii nr. 70 din 16.09.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, emitentul a propus o serie de măsuri menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV2 și limitarea numărului de infectări.

Printre acestea, menționăm următoarele:

  1. În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte poate fi  realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului,  doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și  pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid  pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane  care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție;
  2. În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile mai mare de 3/1.000 de  locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea și desfășurarea în  spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor  evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori,  doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și  pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid  pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane  care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării  infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție;
  3. În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea de conferințe în  spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de  persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,  persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul  SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test  antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv  persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară  confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și sunt asigurate măsuri pentru purtarea măștii de  protecție și o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Organizarea congresului în condițiile în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune măsuri drastice pentru limitarea numărului de infectări reprezintă un gest iresponsabil din partea partidului aflat la guvernare.

În consecință, vă solicităm să reveniți asupra deciziei de organizare a congresului cu participare fizică și să dați dovadă de solidaritate cu restul populației care a înțeles că măsurile de limitare a întrunirilor cu mai multe persoane sunt necesare în condițiile situației pandemice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.