Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ONG recomandă renunțarea la carne: 'În cele mai bogate țări, ne hrănim literalmente până la dispariție'

Digi24
carne de porc

În Statele Unite, carnea este omniprezentă în mâncărurile zilnice. Prin urmare, consecințele asupra mediului ale acestui model alimentar sunt departe de a fi neglijabile. Potrivit unui raport al ONG-ului CIWF, americanii ar trebui să-și reducă consumul de carne cu 82%. Cu toate acestea, și alte țări sunt foarte preocupate de această problemă.

În primul rând, Statele Unite sunt cea mai mare putere exportatoare de produse agricole, fie că este vorba despre grâu, soia, porumb sau chiar carne (bovine și porc). În țară, suprafața agricolă utilă (culturi și animale) acoperă și ea nu mai puțin de 3,6 milioane km², o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Uniunii Europene. Sectorul reunește aproximativ două milioane de ferme și, prin urmare, reprezintă un profit financiar enorm pentru țară. Mai presus de toate, americanii sunt ei înșiși foarte mari consumatori de carne. Acest lucru se poate observa în rețetele tradiționale, dar nu numai. Într-adevăr, cifrele sunt semnificative: 81% dintre aceștia mănâncă carne cel puțin o dată pe săptămână și 40% nu asociază acest consum cu problemele de mediu.

E recomandat să  renunțe la carne

În aprilie 2023, ONG-ul Compassion in World Farming (CIWF) a publicat un raport în care afirmă că americanii ar trebui să-și reducă consumul de carne cu 82% . Această rată ar fi eficientă în lupta împotriva încălzirii globale pe baza programului EAT-lancet. De fapt, acest program a dezvoltat o dietă standard, în teorie, la fel de bună pentru organism, cât și pentru planetă.

La nivel planetar, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) nu sunt foarte optimiste. Conform perspectivelor lor agricole 2021-2030, consumul de carne este de așteptat să crească cu 14% până în 2030 și va necesita o creștere cu 4% a terenurilor agricole. Cu toate acestea, jumătate din această creștere se datorează unei creșteri a consumului de carne de pasăre și nu de vită, așa cum am putea crede.

"În cele mai bogate țări, ne hrănim literalmente până la dispariție. Apetitul nostru nesățios pentru carne ieftină și alte alimente de origine animală dăunează sănătății noastre, provocând cruzime imensă față de animale și ucide planeta noastră", a declarat Philip Lymbery, șeful ONG-ului CIWF, într-un comunicat publicat în noiembrie 2023.

Situația din alte țări

Pe lângă Statele Unite, țările cele mai preocupate de necesitatea unei reduceri drastice a consumului de carne sunt Australia (80%), Argentina (80%) și Israelul (78%). De asemenea, ONG-ul CIWF a estimat ratele necesare de reducere a consumului de pește, ouă și produse lactate. Pentru aceste trei tipuri de mărfuri, țările aflate în fruntea listei sunt Islanda (reducere ideală de 77%), Mexic (76%) și Finlanda (74%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.