Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un opozant rus vorbește despre slăbiciunea lui Vladimir Putin: 'Rebelii au văzut că, într-o situaţie critică, a fost ezitant'

nytimes.com
vladimir putin generali

Rusia se află în pragul unei "grave crize a statului", ilustrată de rebeliunea eşuată a grupului paramilitar Wagner la sfârşitul lunii iunie, şi riscă să înceapă o "epocă de tulburări", avertizează opozantul încarcerat Ilia Iaşin într-un interviu acordat în scris cotidianului francez Le Figaro, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Rebeliunea lansată de şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a "arătat numeroase probleme grave ale autorităţilor ruse", apreciază Iaşin, condamnat în aprilie la opt ani şi jumătate de închisoare pentru criticile sale împotriva invaziei ruse în Ucraina.

Sistemul rus "se bazează doar pe loialitatea personală" a responsabililor din armată şi din servicii faţă de preşedintele Vladimir Putin şi, "de când această loialitate a slăbit", sistemul a început să se destrame la cusături", potrivit lui Iaşin.

Mercenarii Wagner au zdruncinat puterea în 24 iunie, mărşăluind spre Moscova, înainte de a face cale întoarsă în urma unui acord negociat, in extremis, de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko.

"Putin şi-a arătat public slăbiciunea făcând declaraţii dure faţă de Prigojin, care nu au fost urmate de acţiuni la fel de ferme. Combatanţii de la Wagner au mărşăluit spre Moscova. Dar, în cele din urmă, Prigojin nu a fost tras la răspundere. El este în viaţă şi, aparent, sănătos. Ancheta penală care îl viza este închisă. Rebelii au văzut că, într-o situaţie critică, Putin a fost ezitant şi că în faţa unei forţe reale lui i-a fost teamă să ia măsuri energice", analizează opozantul încarcerat.

Armata rusă "a cedat în faţa unei bande de mercenari conduse de un bandit", adaugă el.

"Puterea a creat o gravă criză a statului, care riscă să deschidă o epocă de tulburări. Putin este literalmente pe cale să creeze cu propriile sale mâini o ameninţare existenţială pentru ţara noastră", potrivit lui Iaşin, care spune că "rolul opoziţiei democratice este de a salva Rusia, de a o elibera şi de a o readuce în societatea civilizată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.