Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un organism sportiv islamic critică interzicerea hijabului în Franţa

nytimes.com
hijab

Un organism sportiv afiliat Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) s-a declarat, luni, ''profund preocupat'' după ce sportivelor franceze le-a fost interzisă purtarea hijabului (vălul islamic) la Jocurile Olimpice din Franţa, în numele laicităţii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Federaţia sportivă a solidarităţii islamice (ISSF), cu sediul la Riad, în Arabia saudită, şi la care sunt afiliate 57 de ţări majoritar musulmane, a apreciat, într-un comunicat, că vălul islamic este ''un aspect identitate pentru numeroase femei musulmane şi că ar trebui respecta''.

La sfârşitul lunii septembrie, ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a reafirmat ataşamentul guvernului pentru un regim strict laic aplicat în sport, adică ''neutralitatea absolută a serviciului public''.

''Astfel (...) reprezentantele delegaţiilor noastre, în echipele Franţei, nu vor purta vălul'', a adăugat ministrul.

Potrivit ISSF, interdicţia ar putea împiedica anumite sportive franceze musulmane să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

''Jocurile Olimpice au sărbătorit întotdeauna diversitatea, unitatea şi excelenţa sportivă. Interzicând hijabul sportivelor sale, o ţară gazdă transmite un mesaj de excludere, de lipsă de toleranţă şi de discriminare care contrazice spiritul olimpic'', a subliniat federaţia care organizează Jocurile Solidarităţii Islamice, un eveniment sportiv multinaţional.

Înaltul Comisariat pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite şi-a manifestat opoziţia faţă de decizia de a le impune femeilor ce trebuie să poarte sau nu la competiţiile sportive.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie-11 august 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.