Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un palat asirian a fost descoperit de cercetătorii germani sub ruinele unei moschei distruse de gruparea Stat Islamic în Mosul

BBC
moschee al nusri, mosul

Sub dărămâturile lăsate de gruparea Stat Islamic, cercetătorii germani au descoperit vestigiile unui gigantic edificiu de secol VII înaintea erei noastre. Doar sala tronului măsoară 55 de metri, anunță news.ro.

În acest palat regele Assarhaddon îşi aduna curtea, acum aproape trei milenii. Mult timp rămasă ascunsă şi inaccesibilă, construcţia a apărut, ca o ironie a istoriei, din ruinele unei moschei din Mosul, distrusă în 2014 de gruparea Stat Islamic.

OLAF a prins o companie din România într-o fraudă transfrontalieră: fonduri UE deturnate spre un hotel-cazinou din Cipru

Ridicat pe colina Nebi Yunus, edificiul religios a fost demolat cu explozibil de combatanţii din Daeş, ca multe alte situri arheologice din oraşul irakian. Dar distrugerea moscheei nu a fost în zadar: oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Heidelberg, Germania, au putut descoperi resturile palatului subteran datând din epoca Imperiului asirian.

Pe urmele islamiştilor, care au încercat să recupereze numeroase artefacte pentru a le revinde, arheologii şi-au croit drum prin galeriile subterane pe alocuri de 70 de centimetri înălţime. Un efort răsplătit în mare parte atunci când au ajuns la poarta palatului, păzită de patru mari tauri înaripaţi sculptaţi în relief.

Tunelurile i-au condus în sala de 55 de metri lungime în care Assarhaddon îşi primea vizitatorii, urcat pe o platformă de cinci metri înălţime. "Este cea mai mare sală a tronului din imperiul asirian descoperită până astăzi", a explicat pentru Die Welt Peter Miglus, profesor de arheologie la Heidelberg.

Potrivit arheologilor, palatul este în parte conservat, ceea ce este cu atât mai surprinzător cu cât oraşul vechi Ninive, astăzi acoperit de suburbiile Mosulului, a fost fondat în 612 înaintea erei noastre, apoi distrus de armatele aliate ale babilonienilor şi ale mezilor. Existenţa reşedinţei regale era cunoscută deja de decenii, dar nimeni nu a putut ajunge până aici.

VIDEO Explicații INCREDIBILE ale lui Nelu Tătaru, după ce la farmacia soției sale se vând măști medicale la suprapreț și fără bon fiscal: Atunci am băgat marfă

Construcţia măsura în jur de 450 metri lungime şi între 200 şi 300 de metri lăţime. Textele asiriene arată că Assarhaddon avea palatul decorat cu pietre exotice, lemn, fildeş şi metale preţioase.

Oamenii de ştiinţă germani au la dispoziţie de acum cinci ani pentru a face cercetări în situl arheologic. Dar coronavirusul, care a contaminat puţin peste o mie de persoane în ţară, a oprit pentru o perioadă nedeterminată orice proiect de excavare.

Peter Miglus speră să poată relua cercetările în toamnă: "Avem multe de făcut, dar nu avem mult timp", a declarat el pentru Die Welt. Moscheea distrusă de luptătorii din gruparea Stat Islamic trebuie să fie în curând reconstruită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.