Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un partid din coaliţia de guvernare din Croaţia se împotriveşte ratificării Convenţiei Consiliului Europei împotriva violenţei de gen

croatia

Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul) începe să întâmpine o rezistenţă puternică şi în Croaţia, unde un partid din coaliţia de guvernare se opune ratificării ei, după ce săptămâna trecută şi guvernul bulgar a retras de la ratificare această convenţie criticată pentru că ar favoriza căsătoriile homosexuale şi acceptarea unui al treilea gen. 'Anunţul că HDZ (principalul partid din coaliţia de dreapta) va susţine ratificarea Convenţiei de la Istanbul vine în mod fundamental împotriva valorilor democratice creştine ale partidului', a declarat luni, potrivit AFP, Hrvoje Zekanovic, un responsabil al partidului Hrast, o formaţiune conservatoare. Conform acestei formaţiuni, respectiva convenţie promovează o 'teorie a genului' de natură să submineze familia tradiţională, conform Agerpres.

Premierul Andrej Plenkovic, membru al HDZ, a anunţat că până la sfârşitul lunii martie acea convenţie va fi trimisă parlamentului pentru ratificare. În urma acestui anunţ, Hrvoje Zekanovic a trimis o scrisoare deschisă aripii conservatoare a formaţiunii HDZ, cerându-i 'să facă tot posibilul pentru ca acest lucru să nu se întâmple'. Unii membri ai HDZ şi-au manifestat deja opoziţia faţă de ratificarea Convenţiei de la Istanbul.

În replică, mai multe organizaţii de apărare a drepturilor femeilor au acuzat Biserica şi grupurile conservatoare că inventează o 'teorie a genului' pentru a proteja un sistem patriarhal.

Convenţia de la Istanbul a fost până în prezent ratificată de 17 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv de România (în luna mai 2016).

Săptămâna trecută, guvernul bulgar condus de Boiko Borisov a retras această convenţie de la ratificare, după ce partenerul său de coaliţie, partidul naţionalist Patrioţii Uniţi, precum şi Partidul Socialist, principala formaţiune de opoziţie, au anunţat că nu o sprijină.

Atât formaţiunea Patrioţii Uniţi, cât şi Biserica au atenţionat că ratificarea documentului va încuraja căsătoriile între homosexuali şi va permite acceptarea unui al treilea gen. La rândul său, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că unele părţi ale acelei convenţii merg împotriva sistemului de valori al societăţii bulgare.

Din acelaşi motiv şi premierul slovac Robert Fico a decis în februarie ca ţara sa să nu mai ratifice acel document elaborat de Consiliul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.