Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un pasionat de fotbal și hochei ajunge REGE: Fostul monarh a abdicat pentru a se însura cu Miss Moscova

Statul malaezian Pahang a anunţat, sâmbătă, că are acum un nou sultan care ar urma să fie ales în curând drept noul rege al Malaeziei, după abdicarea în mod surprinzător a fostului rege, Muhammad al V-lea, care, potrivit unor zvonuri, s-ar fi căsătorit cu o rusoaică, fostă Miss Moscova, relatează AFP.

Malaezia este, de la câştigarea independenţei, în 1957, o monarhie constituţională cu un sistem neobişnuit: regele său se schimbă la fiecare cinci ani, fiind ales din rândul familiilor regale ale fostelor regate din care este formată ţara, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Cine e, de fapt, românul care a realizat din ‘umbră’ discursul lui Donald Tusk

Deoarece fostul rege a abdicat după doi ani de domnie, el trebuie înlocuit. Acum este rândul familiei regale din statul Pahang de a domni în ţară, dar sultanul său este foarte în vârstă. Prin urmare, el a decis să abdice în favoarea fiului său, Tengku Abdullah Shah (59 de ani), permiţându-i astfel Consiliului Regal, care se va întruni pe 24 ianuarie, să-l aleagă în calitate de nou rege.

Sultanul Abdullah Shah este cunoscut pentru interesul său pentru sport. El este în prezent preşedintele Federaţiei asiatice de hockey şi membru al Consiliului director al FIFA.

Citește și: Juncker salută o decizie controversată a Guvernului României

Deşi rolul său este unul ceremonial, regele este foarte respectat în Malaezia şi orice critică la adresa sa este interzisă. Portretul său este afişat în locurile publice. Regele este şi şeful simbolic al islamului în ţară, precum şi şeful onorific al armatei.

La 6 ianuarie, regele Muhammad V al Malaeziei, în vârstă de 49 de ani, a abdicat, fiind pentru prima dată când un monarh renunţă la tron înainte de încheierea mandatului de cinci ani.

Citește și: Creștere semnificativă a salariilor!

Muhammad V este al 15-lea rege ales al Malaeziei, de la declararea independenţei acestei ţări, în 1957. Muhammad V, care este şi sultanul statului Kelantan, a fost ales în octombrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.