Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un platou terestru din Oceanul Pacific, mai mare decât statul american Idaho, dă peste cap lumea științifică

Facebook / Solomon Airlines

Un platou submarin din Oceanul Pacific, cu o dimensiune mai mare decât cea a statului Idaho, a început să se contureze prin erupții vulcanice în perioada Cretacicului (între acum 145 și 66 de milioane de ani) și încă evoluează în prezent.

Platoul de la granița melaneziană, situat la est de Insulele Solomon, s-a format prin patru impulsuri separate de vulcanism, toate cu cauze de bază diferite, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Earth and Planetary Science Letters.

Această cronologie este importantă, deoarece trăsăturile vulcanice gigantice de sub oceane sunt adesea prost înțelese, a declarat conducătorul studiului, Kevin Konrad, de la Universitatea Nevada, Las Vegas.

În unele cazuri, acestea se formează într-un singur potop de magmă, caz în care sunt cunoscute sub numele de provincii igneoase mari. Aceste evenimente vulcanice uriașe, de lungă durată, sunt atât de dramatice încât deseori modifică clima și au fost asociate cu extincții în masă.

Dar în alte cazuri, caracteristicile care arată identic cu marile provincii igneoase sunt de fapt construite pe perioade lungi de timp, cu multiple evenimente vulcanice care au acumulat roci ca un tort în straturi. Cu eșantioane limitate de rocă, poate fi greu să se facă diferența.

„Există unele caracteristici în bazinul Pacificului unde [oamenii de știință] au doar o singură mostră, iar aceasta arată ca un singur eveniment masiv foarte mare”, a declarat Konrad.

Un studiu interesant

Studiind vârsta și chimia acestor roci, cercetătorii au aflat că platoul a început probabil să se formeze în urmă cu 120 de milioane de ani. O porțiune a platoului care stă la baza celorlalte roci, cunoscută sub numele de Robbie Ridge, s-a format probabil în această perioadă în timpul unei inundații uriașe de lavă bazaltică.

Acest lucru a creat un mare platou submarin care probabil că nu a ajuns deasupra nivelului mării.

Apoi, în urmă cu 45 de milioane de ani, această bucată de Pacific a trecut peste un punct fierbinte din mantaua terestră. Punctele fierbinți sunt coloane de material încălzit care se ridică din mantaua și provoacă formarea vulcanilor în mijlocul plăcilor tectonice. Hawaii este un exemplu de lanț de insule format de un punct fierbinte.

În acest caz, vinovatul a fost vulcanul Rurutu-Arago, care există și astăzi sub Polinezia Franceză.

Aceasta a format un lanț muntos submarin, cu insule care se ridică deasupra suprafeței oceanului. Aceste insule s-au erodat, dar în urmă cu 13 milioane de ani, muntele submarin a alunecat spre zona care astăzi formează Insulele Samoa, scrie gadgetreport.ro.

„Toate aceste conducte prin care trecea magma acum 45 de milioane de ani, sunt acum slăbiciuni preexistente prin care magma poate începe să se deplaseze acum 13 milioane de ani”, a spus Konrad.

Acest lucru a construit noi insule, care s-au erodat din nou sub nivelul mării de-a lungul timpului. În cele din urmă, în ultimele trei milioane de ani, mișcările tectonice din șanțul Tonga au declanșat noi erupții vulcanice pe platou – un mecanism complet diferit de vulcanismul de tip hotspot care a avut loc înainte.

Konrad și colegii de la Universitatea din Maryland și de la Universitatea de Stat din California Long Beach vor eșantiona în curând munții din mijlocul Pacificului care ar fi putut fi construiți prin suprapunerea de puncte fierbinți.

Konrad propune ca aceste caracteristici să fie denumite „suprastructuri oceanice de la mijlocul plăcii” pentru a le diferenția de marile provincii ígnoase create de un singur eveniment vulcanic uriaș.

„Pe măsură ce prelevăm mai multe probe în detaliu”, a spus Konrad, „vom descoperi mai multă complexitate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.