Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un politician ucrainean prorus, asasinat lângă Moscova: Ucraina revendică atacul sângeros

UAWire
SBU securitate Ucraina

Un politician ucrainean prorus, asasinat lângă Moscova: Ucraina revendică atacul sângeros

Un om politic ucrainean prorus a fost găsit mort în apropiere de Moscova, au transmis miercuri agenţiile de presă ruse, o sursă din sectorul de apărare ucrainean revendicând o 'operaţiune specială' a Kievului care a condus la 'lichidarea' sa, informează AFP, potrivit Agerpres.

Trupul fără viaţă al lui Ilia Kiva, un fost deputat ucrainean în vârstă de 46 de ani, a fost găsit cu 'o rană la cap', în districtul Odinţovo, în apropiere de Moscova, au indicat agenţiile ruse, citând autorităţile locale.

'Lichidarea principalului trădător, colaborator şi propagandist Ilia Kiva a fost o operaţiune specială a SBU', Serviciul de Securitate al Ucrainei, a indicat pentru AFP o sursă la curent cu operaţiunile.

Kiva a fost omorât 'cu ajutorul unor arme uşoare', a precizat sursa.

O altă sursă a declarat pentru Reuters, sub condiţia anonimatului, că SBU este responsabil de asasinarea fostului deputat ucrainean.

Puţin mai devreme miercuri, Comitetul de Anchetă rus anunţase că un responsabil de ocupaţie instalat de Moscova a fost ucis cu un 'dispozitiv neidentificat' plasat într-un automobil la Lugansk.

Oleg Popov, fost deputat local, a decedat 'în urma detonării unui dispozitiv neidentificat într-un automobil', a indicat Comitetul de Anchetă. Circumstanţele morţii lui Popov sunt 'în curs de a fi stabilite', a adăugat Comitetul, care a difuzat imagini ce arată o maşină distrusă şi carbonizată, înconjurată de anchetatori la lucru.

Comitetul a mai precizat că Oleg Popov fusese ales de două ori în 'parlamentul' separatist din Lugansk.

Potrivit unei surse media locale, Lug-info, Popov, în vârstă de 51 de ani, era un antreprenor care se alăturase separatiştilor proruşi după declanşarea conflictului cu Kievul în 2014 şi condusese un comitet însărcinat cu probleme de securitate şi apărare.

Atacuri, uneori mortale, au avut loc cu regularitate în cele patru teritorii anexate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojia), atacuri în care ţinte au fost responsabili ai administraţiei de ocupaţie ruse.

La începutul lunii noiembrie, Ucraina a revendicat asasinarea cu maşină capcană, tot în regiunea Lugansk, a lui Mihail Filiponenko, deputat şi fost înalt responsabil militar local.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a acuzat Kievul de a se fi aflat, la sfârşitul lui octombrie, în spatele tentativei de asasinare, în Crimeea anexată, a unui alt fost deputat ucrainean trecut de partea rusă, Oleg Ţariov.

Moscova a acuzat de asemenea Kievul că s-a aflat la originea mai multor asasinate ori tentative de asasinat pe teritoriul rus după debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.