Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un poliţist şi fratele său, prinşi în flagrant - Au dat o spargere la casa unui om de afaceri, după o serie de fapte penale

thetimes.co.uk
arestat maini inchisoare catuse

Un agent șef de poliție din cadrul IPJ Bihor și fratele acestuia au fost reținuți pentru 24 de ore pentru trafic de influență, șantaj și instigare la furt calificat. Cei doi au fost prinşi în flagrant cu bani şi bijuterii furate din casa unui om de afaceri. Aceștia au comis fapta după ce au forţat-o pe prietena afaceristului să le dea cheia, însă femeia îi reclamase deja procurorilor, nefiind la prima ameninţare din partea poliţistului şi a fratelui acestuia.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus, miercuri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat, în vârstă de 38 de ani, agent şef de poliţie în cadrul IPJ Bihor, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv două infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni de şantaj, două infracţiuni de instigare la trafic de influenţă şi instigare la furt calificat. De asemenea, a fost pusă în mișcare acțiunea penală, față de o altă persoană (fratele polițistului, n.r.), fără calitate specială, în vârstă de 40 de ani, domiciliată în Oradea, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, şantaj şi furt calificat.

Potrivit unui comunicat al DGA, marți, agentul de poliție a cerut şi a primit, de la un martor, cheia de la garajul unui imobil din municipiul Oradea, în care locuieşte prietenul martorului, pentru a intra şi pentru a sustrage bani dintr-un seif, apoi l-a determinat pe celălalt inculpat să pătrundă în locuinţă şi să sustragă sumele de bani/bunuri existente.

Cei doi inculpați au fost prinși în flagrant, după sustragerea, din locuința respectivă, a sumei de 6.000 de lei și a unor bijuterii. Procurorii de caz au dispus reținerea pentru 24 de ore a celor doi inculpați, urmând a fi formulată propunere de arestare preventivă.

Credite în fals cu intervenția polițistului

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţistul, despre care publicația locală Bihoreanul susține că se numeşte Valentin Potre, şi victima sa, consilier de credite în Oradea, acum martor în dosar, se cunoşteau de mai mult timp, iar în noiembrie anul trecut poliţistul i-a propus o afacere: el îi trimitea clienţi pentru credite, iar ea urma să-i taxeze cu 10% din valoare, lăsându-i să înţeleagă că pentru aprobări trebuia să intervină pe lângă funcţionarii bancari.

Pentru primul "client", care nu îndeplinea condiţiile pentru a se împrumuta, poliţistul ar fi forţat-o să recurgă şi la falsuri. Concret, împreună cu Gabriel Potre (foto dreapta), fratele poliţistului, a trebuit să măsluiască o adeverinţă de salariat. Pe document, femeia a trecut la rubrica angajator o firmă care în trecut i-a aparţinut poliţistului, iar ca administrator l-a pus pe fratele acestuia, care a şi semnat actul.

content-image

Cu documentul măsluit, "clientul" a accesat un credit în sumă de 79.000 lei de la Banca Românească, din care apoi a fost pus să-i lase martorei 10.000 lei, bani pe care poliţistul i-ar fi împărţit cu ea. În perioada care a urmat, Potre a mai apelat la femeie în două rânduri, pentru doi amici de-ai săi, încasând un comision de 14.000 lei, sumă pe care a împărţit-o, frăţeşte, cu martora.

Neînţelegerile dintre cei doi au apărut în iulie 2023, când femeia a preluat două împrumuturi pe care Potre le contractase de la o bancă din Oradea. Poliţistul voia un nou "comision", dar şi să fie sigur că femeia va plăti ratele. Ca atare, pe 28 iulie 2023, Valentin Potre a chemat-o la întâlnire în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea din Calea Aradului, unde i-a luat cheile maşinii, un Volkswagen, cu care a plecat de la faţa locului, însă nu înainte de a-i spune că, dacă voia să i-o returneze, trebuia să-i plătească 8.500 euro.

Problemele femeii s-au agravat în toamna acestui an. Pe lângă împrumutul preluat de la poliţist, banii pe care acesta o forţa să-i achite ca să-şi recupereze maşina "sechestrată", ea a fost obligată de Potre să preia şi ratele creditelor pentru doi dintre amicii bărbatului, în cazul cărora fratele acestuia figura drept codebitor.

Apoi, pe 24 octombrie, Valentin Potre i-a cerut să-i predea cheia de la garajul casei în care stă prietenul ei, un om de afaceri din Oradea, ca să-l jefuiască. Disperată, femeia l-a denunţat...

Flagrantul

Aşa se face că, imediat după "lovitura" pe care poliţistul Valentin Potre a dat-o în casa omului de afaceri împreună cu fratele său, cei doi au fost prinşi în flagrant de poliţiştii DGA Bihor, stând în maşină, cu bunurile furate asupra lor.

Poliţistul a stat "de şase", la volanul maşinii, iar spargerea a dat-o Gabriel Potre, având faţa acoperită cu o mască şi şapcă pe cap. Asupra lui, ofiţerii DGA au şi găsit 6.000 lei, un colier, o brăţară şi un ceas furate, dar şi "ustensilele" cu care a lucrat: o şurubelniţă, box, rangă, lanternă, trei perechi de mănuşi albe, o pereche de mănuşi negre, căciulă găurită pentru a fi folosită ca şi cagulă, doi saci de rafie, o cheie de acces în locuinţă, respectiv un rucsac.

În aceeaşi noapte, cei doi au fost duşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, unde Valentin Potre a fost inculpat pentru trafic de influenţă, trei infracţiuni de şantaj, două infracţiuni de instigare la trafic de influenţă, furt şi instigare la furt calificat. Fratele său este anchetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şantaj şi furt calificat.

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, fraţii Potre au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar miercuri seară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.