Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un politolog devoalează jocul lui Liviu Dragnea: 'Nicio clipă remanierea nu a fost un plan, doar o tactică'. Ce miză mai are PSD

umbra susta

Liviu Dragnea forţează restructurarea Guvernului. Săptămâna trecută, tot Liviu Dragnea a forţat o remaniere, care e deja la preşedintele României. Este aşteptat un răspuns de la Cotroceni. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat care este, de fapt, strategia PSD – să arate că are majoritate parlamentară şi să asigure electoratul că Liviu Dragnea controlează jocul. Remanierea nu a fost un plan, ci o tactică, a mai spus politologul.

„Vor să asigure electoratul şi pe cei care sunt nesiguri că lucrurile merg aşa cum trebuie, că Liviu Dragnea controlează jocul. Deşi teoretic Klaus Iohannis are atuuri constituţionale, contează mai puţin. Dacă va respinge remanierea, lucrurile vor putea fi uşor corectate prin restructurare, printr-un vot de încerdere îin Parlament care va asigura electoratul că există în continuare majoritate în României şi încă suficientă.

Calculul hârtiei arăta din surse PSD că au 256 de voturi, unde sunt necesare 232, deci că au un surplus suficient dacă nu se întâmplă vreun accident pe parcurs. Din prima se vede că e supralicitată această demonstraţie. La minorităţi sunt calculate 17 din 18 voturi, e discutabil, nu sunt convins că vor fi 17 cei care vor vota. Nu sunt convins că niciun membru ALDE sau PSD nu se va îmbolnăvi sau nu va fi plecat într-o delegaţie în ziua votului”, a explicat Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Șerban Nicolae, sarcastic după achitarea lui Tăriceanu: 'Importantă va fi scrisoarea Ambasadelor. MCV-ul. Îngrijorările lui Weber, Juncker și Timmermans'

Preşedintele nu are nicio grabă să dea un răspuns mâine, a spus Pîrvulescu.

Politologul a arătat care e adevărata miză a acestui joc politic pe care PSD îl joacă în aceste zile: să anunţe că există această majoritate.

„Nu e un plan de rezervă, este planul PSD. Nicio clipă remanierea nu a fost un plan, doar o tactică. Mesajul e de a transmite că guvernul are majoritate pentru a demobiliza adversarii politici înaintea unei confruntări electorale care nu e secundară. Este esenţială pentru Liviu Dragnea şi PSD, pentru că va seta starea de spririt a românilor pentru prezidenţiale”, a adăugat Pîrvulescu.

PSD mai are o miză, aceea de a transforma Summitul din 9 mai, de la Sibiu, organizat la iniţiativa preşedintelui României, într-un eveniment secundar, a arătat politologul.

Summitul este o ocazie a preşedintelui de a dovedi că e un om politic important, iar strategia PSD este de a pune în umbră acest eveniment.

„Politica e un meci de şah, în spatele fiecărei mutări se ascunde o strategie. PSD a tratat foarte serios partida, cunoaşte foarte bine jocul adversarului şi încearcă să treacă în avantaj. PSD a plecat cu piesele negre, a fost a doua mutare, dar cred că PSD e în avantaj acum. Scandalul deţinuţilor politic a marcat o cotitura în campanie, o victorie tactică, ce va fi folosită în campanie.

Astăzi este Sfântul Gheorghe: Biserica Ortodoxă Română explică de ce NU îl sărbătorim, anul acesta, pe 23 aprilie

Preşedintele a ponit în avantaj la începutul anului, dar pentru prima dată e obligat să stea la defensivă. La sfârşitul săptămânii am constatat că nu mai avem procuror general, atacul contra lui Augustin Lazăr a avut succes.

Parchetul devine un instrument important al partidului de guvernământ, e o victorie clară. Politizarea sistemului de justiţie e esenţială pentru toate guvernele populiste, indiferent cum s-ar numi, transformarea justiţiei dintr-o putere într-un serviciu public oarecare. Decapitarea Parchetuui va timora instanţele.

Pentru PSD e important să preia preşedinţia pe nume propriu, nu prin intermediar şi să câştige alegerile locale şi parlamentare din 2020. Doar aşa îşi va consolida victoria. Altfel, tot ce s-a realizat până acum nu are sens.

Cine tratează strategia PSD ca pe o simplă improvizaţie, cu mitocănii, se înşală.

PSD are un electorat independent şi o capacitate extraordinară. Maşina PSD -istă e cea mai bună din România.

Strategia arată că Dragnea ne oferă subiecte zi de zi, chiar şi irnoiile ni-l arată ca pe personaul principal, acopera în totalitate scena”, a mai explicat Cristian Pirvulescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.