Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un potenţial succesor al lui Merkel, vizat de critici pentru că i-a acuzat pe români şi bulgari că ar fi la originea unui focar

googleusercontent.com
coronavirus

Armin Laschet, lider regional conservator german şi candidat la succesiunea cancelarului Angela Merkel, este vizat vineri de critici pentru că a acuzat lucrători români şi bulgari că ar fi la originea unui focar de coronavirus într-un abator, comentează AFP.

Peste 700 de cazuri pozitive de COVID-19 au fost depistate într-un mare abator din Rheda-Wiedenbrück, în Renania de Nord-Westfalia, land din vestul Germaniei unde Armin Laschet este prim-ministru, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ion Cristoiu scrie despre cum i-a stricat pandemia planurile lui Klaus Iohannis: 'Au fost gândite de el şi sistemul instituţiilor de forţă'

Întrebat despre acest focar, Laschet, susţinător de mai multe săptămâni al relaxării regulilor de izolare pentru a permite relansarea economiei, a răspuns miercuri că "acest lucru nu înseamnă nimic, deoarece în ţară au intrat români şi bulgari şi de acolo vine virusul".

Abatoarele germane, unde au fost înregistrate mai multe focare de contaminare, astfel încât guvernul a fost nevoit să înăsprească regulile sanitare, au ca angajaţi numeroşi lucrători din centrul şi estul Europei.

Declaraţiile lui Laschet, candidat la preşedinţia partidului conservator CDU la alegerile din decembrie şi, în caz de victorie, la postul de cancelar în 2021, au atras o serie de critici.

Ministrul social-democrat pentru Afaceri Externe, Heiko Maas, a cerut joi, în timpul unei vizite la Sofia, ca Laschet să prezinte scuze pentru afirmaţiile sale "foarte periculoase".

Citește și: LOVITURĂ DE TEATRU! Ce NU s-a spus despre Legea care TAIE pensiile speciale

Sindicatul angajaţilor din industria alimentară şi a restaurantelor i-a cerut de asemenea politicianului conservator să îşi retragă afirmaţiile, considerate "discriminatorii faţă de persoane care asigură aprovizionarea cu carne" în regiunea sa.

"În lumina dezbaterii actuale despre rasism şi discriminare în Germania şi în lume, care este justificată, aceste cuvinte ale unui ministru-preşedinte sunt pur şi simplu ruşinoase", a adăugat sindicatul, reamintind că aceşti angajaţi "sunt chemaţi (în Germania) pentru a lucra în condiţii extrem de dificile, deseori inumane, şi pentru salarii de mizerie".

Laschet a revenit în cele din urmă asupra afirmaţiilor sale.

"Este interzis să blamezi persoane indiferent de origine pentru acest virus", a spus el, promiţând chiar "îmbunătăţiri substanţiale" a condiţiilor de muncă ale acestor lucrători străini.

Ambasadei Germaniei la Bucureşti a transmis joi că prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a precizat că nu a intenţionat să îi învinovăţească pe lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu noul coronavirus.

Anterior joi, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti i-a cerut explicaţii oficialului german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.