Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un procent mare din taxele plătite de firme va merge direct la sport: 'Vor beneficia în primul rând sporturile prioritare'

Inquam Photos / George Calin
parlament, audieri, Eduard Novak, Inquam Photos / George Calin

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că de anul viitor se va implementa în România sistemul TAO, aplicat în ultimii ani în Ungaria, conform căruia un procent mare din taxele plătite de firme va merge direct la sport, arată Agerpres.

"Sunt 180 de zile şi vreau să spun că reformarea sportului românesc a început. Sunt extrem de onorat că sunt aici şi fericit că reuşim să mişcăm lucrurile. Principalul nostru obiectiv este de a realiza strategia sportului. Sportul românesc are nevoie de o linie şi nu vorbesc de o nouă linie. Obiectivele noastre sunt ca zilnic copiii noştri să facă sport în şcoli, apoi să creştem masa sportivă de la 5 la 30% şi ca România să se întoarcă în top 10-12 mondial la Jocurile Olimpice din 2032 din Australia (n.r. - Brisbane). Această strategie a sportului românesc va avea primul draft pe 15 septembrie şi va fi prezentat şi bugetat, iar anul viitor ne va ajuta să implementăm câteva schimbări în sportul românesc. Această strategie se va implementa pe parcursul a mai mulţi ani, dar primele lucruri le vom introduce chiar de anul viitor. Aşa că de anul viitor vrem să implementăm acest sistem TAO, care funcţionează în Ungaria, prin care un procent mare din taxele plătite de firme la ANAF să meargă direct către sport. De acest sistem desigur vor beneficia în primul rând sporturile prioritare şi pot ajunge la un sistem de bugetare încât să poată să concureze cu sporturile din străinătate", a spus ministrul.

"O altă măsură este legată de înfiinţarea unor centre regionale, centre de excelenţă, în care să adunăm cei mai buni sportivi de la cluburile care aparţin MTS şi să le oferim condiţii excelente. Iar de acolo să facă pasul către loturile naţionale. Aceste centre i-ar ajuta exact pe tinerii de 18 ani, pentru că la această vârstă mulţi sportivi se lasă deoarece nu au nicio stabilitate în sportul românesc", a adăugat Novak.

În primele şase luni de mandat, ministrul a menţionat că a întâmpinat şi dificultăţi:

"Cel mai mare neajuns a fost că s-au schimbat foarte des miniştrii şi observ atitudinea angajaţilor din minister de a gândi că 'lasă, că ministrul se schimbă, el visează şi nu se mai face nimic'. Nu este o abordare corectă, poate acest ministru Novak va sta doi ani, trei şi atunci ce facem? Sigur, lucrurile în timp se aşează... ne mirăm de ce alţi miniştri nu au reuşit să facă, păi până ajungi să elaborezi o Ordonanţă de Urgenţă şi să se aprobe o Hotărâre de Guvern îţi trebuie 2-3 luni. Deci este un timp mare cu birocraţia. Aici totul depinde de timp. Însă tot ce ne-am propus până acum am realizat".

Vezi și: Protecția Consumatorilor vrea să sprijine firmele aflate în insolvență prin intermediul unui proiect european

Eduard Novak a estimat că România va câştiga între 4 şi 6 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. "Am mari speranţe că vom încheia un an de succes, cu participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice... îmi doresc să câştige cât mai multe medalii. Eu fac un pronostic de 4-6 medalii", a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.