Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor de la Facultatea de Fizică spune câţi ani din viaţă 'fură' poluarea

Realitatea Plus
poluare

Poluarea nu afectează doar sănătatea, ci scurtează şi viaţa. Momentan, poluarea din marile oraşe nu este corect monitorizată. Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov, anunță news.ro.

Poluarea nu afectează doar sănătatea, ci scurtează şi viaţa. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi spune că în oraşe există mai multe surse de poluare.

Vorbim de numărul maşinilor şi calitatea acestora, cele mai multe fiind vechi. Aici includem şi calitatea şantierelor şi arderile din zona industrială: cele mai poluante sunt arderile cu lemne din gospodării. Diminuarea poluării ar duce automat la creşterea speranţei de viaţă. Aici însă ne confruntăm cu o altă problemă: poluarea nu este corect monitorizată.

„Sunt studii, măcar preliminare care arată că doar pentru particule mici, particule PM 2,5, o reducere a acestora la o pătrime, În Bucureşti spre exemplificare, ar creşte speranţa de viaţă cu cel puţin 2 ani. Aceste studii sunt făcute fără a lua în considerare alţi compuşi chimici, la fel de nocivi”, explică profesorul universitar Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iaşi.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Radu Crişan, medic specialist pneumolog, spune că cei mai afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii tineri, mai ales cei care deja au probleme respiratorii. Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov.

„Ceea ce se întâmplă în întreaga lume unde este industrie. Inclusiv din gazele arse de automobile au efecte devastatoare asupra populaţiei tinere. Există o categorie de oameni inocenţicare sunt expuşi prin particulele care există în marile oraşe, mai ales unde lipsesc spaţiile verzi. În următorii ani, acest pericol al poluării va fi luat în seamă şi vom vedea pacienţi cu patologie respiratorie cronică care nu au alţi factori declarativi, nu au fost fumători”, spune doctorul Radu Crişan Dabija, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.