Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un psiholog deschide Cutia Pandorei: 50% din fericirea pe care o simțim e genetică!

www.realitatea.net
fericire, distracție

Fericirea este o stare subiectivă, care presupune abilitatea unei persoane de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative, şi este caracterizată de emoţii pozitive sau plăcute, de la mulţumire la bucurie intensă, consideră medicul psihiatru Petronela Nechita.

"Anul 2024 e prezent în vieţile noastre de foarte puţin timp. Ne pregătim să începem o pagină nouă din viaţa noastră. Odată cu noul an, persistă dorinţa de a-l face cel mai bun şi mai productiv de până acum. Însă înainte de toate obiectivele şi wishlist-urile pe care le facem aproape toţi la început de an, ne dorim fericire. Se spune că scopul existenţei noastre este de a fi fericiţi. Orice persoană de pe Pământ îşi doreşte acest lucru, însă cum şi când putem spune că avem parte de acest sentiment? Este în firea umană să ne dorim fericire. Fiecare dintre noi avem o viziune proprie referitoare la acest lucru, conform dorinţelor şi aşteptărilor fiecăruia. Fericirea este o stare subiectivă, ce presupune abilitatea unei persoane de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative. Astfel, se consideră că fericirea este caracterizată de emoţii pozitive sau plăcute, de la mulţumire la bucurie intensă", a declarat pentru AGERPRES Petronela Nechita, medic primar la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi.

Totuşi, susţine medicul psihiatru, adevărata fericire este mai mult decât o simplă stare de spirit.

"Fericirea durabilă, cea autentică, constă mai ales într-un sentiment profund şi stabil de bine. Depăşeşte o dispoziţie bună sau o viaţă lipsită de griji; este un mod de gândire şi de trăire pe care îl putem controla. Potrivit unor specialişti din domeniul sănătăţii mintale, fericirea depinde în proporţie de 50% de genele noastre, 10% de circumstanţele vieţii, iar 40% de propriile noastre acţiuni. În concluzie, oamenii sunt fericiţi dacă aleg să fie. Cu alte cuvinte, deţinem controlul asupra propriei fericiri", explică Petronela Nechita.Medicul psihiatru afirmă totodată că ar fi mai indicat să ne îndreptăm atenţia asupra modului în care putem dezvolta o strategie pentru a creşte nivelul de fericire.

"Prin practicarea recunoştinţei, facem primul pas spre a ne îmbunătăţi starea de spirit dedicând câteva minute zilnic pentru a medita asupra gândurilor pozitive. Un alt pas important este evitarea gândirii excesive, care nu este echivalentă cu rezolvarea problemelor şi este complet inutilă. Practicarea mindfulness-ului, adică a trăirii în momentul prezent cu deschidere şi curiozitate, contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii noastre fizice şi mentale în multiple moduri. Oferă şi primeşte îmbrăţişări zilnic. Adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, prin alimentaţie echilibrată şi practicarea regulată a unui sport, este un alt pas esenţial în construirea unui tablou complet al fericirii. Uneori, însă, tindem să confundăm satisfacţia cu adevărata fericire. Dependenţele, precum cumpărăturile compulsive, afacerile şi cheltuielile excesive reprezintă doar câteva dintre căile prin care unii dintre noi încearcă să atingă starea de fericire", precizează dr. Nechita.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.