Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un psiholog explică de ce oamenii cu putere iau totuși șpagă: apare acel 'The God Complex'

lacrimi de crocodil, baron

Psihologul Cătălin Ilie a încercat să explice motivul pentru care oamenii care au bani și funcții înalte percep șpagă pentru a-și face treaba. În opinia psihologului, acest tip de oameni intră într-o vrie și vor să aibă tot mai mulți bani, iar la un moment dat ajung să considere că aceștia li se cuvin.

„Aceasta este o frustrare. Psihologia mondială a demonstrat faptul că oamenii sunt ghidați pe doi stâlpi foarte greșiți: a avea și a fi. E bine să ai o casă, o mașină, o soție, o familie. Problema e în momentul în care pornești cu niște frustări în viață, cu lipsurile pe care noi le-am avut atâta timp. Să nu uităm că suntem români și mulți am trăit sub Ceaușescu. Toți și-au dorit să aibă cât mai multe. Problema e că cu cât ai intrat în acest tumult al dorințelor, niciodată nu te vei opri. Vei vrea mereu mai mult, poziții, titluri sau bunuri”, a mai spus Cătălin Ilie, informează Adevărul.

Psihologul explică faptul că oamenii care dețin putere ajung să intre într-o vrie în care își doresc să aibă tot mai mult și nimic nu îi mulțumește.

„Cine are cu adevărat credința și știe ce înseamnă credință înțelege că noi toți suntem dumnezei. Doctorul care salvează o viață este un Dumnezeu. Polițistul sau pompierul care salvează o viață este un Dumnezeu? Este. Brutarul care îți face o pâine bună este Dumnezeu? Este Dumnezeu. Toți suntem niște dumnezei. Însă, vedeți, parcă unii vor să fie mai dumnezei decât dumnezeii. Îmi cer scuze, dacă colegii mei psihologi din lume au inventat acest , dar eu cred că de fapt este vorba de nevoia nesecată a omului de a avea. În vria aceasta în care intri și vrei din ce în ce mai mult, consideri că dacă ai bani mulți, ai valoare. Consideri că dacă ai multe titluri, ești respectat. Și atunci oamenii încep să facă greșeli. Oamenii încep să creadă că li se cuvine”, a mai spus Cătălin Ilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.