Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un punct de frontieră moldo-ucrainean ESCALADEAZĂ tensiunile dintre Chişinău şi Tiraspol

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au convenit joi să trimită o scrisoare comună pe numele ministrului de externe al Austriei, Sebastian Kurz, preşedintele în exerciţiu al OSCE, prin care să ceară convocarea negocierilor în formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA, ca observatori) în legătură cu deschiderea punctul de trecere moldo-ucrainean de la Cuciurgan, relatează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Dodon şi Krasnoselski s-au întâlnit joi la Holercani (50 km de Chişinău), întrevederea axându-se în principal pe controlul mixt moldo-ucrainean ce va fi implementat la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, conform presei de la Tiraspol.

Baie de sânge în Pakistan. Zeci de victime după un nou atentat terorist

Partea transnistreană şi-a exprimat preocuparea în legătură cu acest subiect. "Există riscuri substanţiale din punct de vedere financiar şi există riscul pierderii unor locuri de muncă", a indicat liderul transnistrean.

Igor Dodon a menţionat că poziţia părţii transnistrene a fost auzită. "Noi vom face tot ce stă în puterile noastre pentru ca bugetul Transnistriei să nu aibă pierderi", a spus el, potrivit Deschide.md.

Cu toate acestea, Krasnoselski a remarcat faptul că Dodon "nu poate semna nimic în locul altcuiva", sugerând în acest fel că preşedintele moldovean nu se poate substitui guvernului de la Chişinău pentru a lua decizii în problema transnistreană.

Aşa-zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, ceruse anterior ca problema controlului comun moldo-ucrainean să fie inclusă pe agenda negocierilor în formatul "5+2".

SCANDAL imens de corupţie în Canada. Fostul primar din Montreal, CONDAMNAT la închisoare

Mai mult, în cadrul unei întâlniri, joi, la Tiraspol, cu un grup de jurnalişti din Republica Moldova şi România, Ignatiev a spus că "neînţelegerile dintre Chişinău şi Tiraspol ar putea escalada şi duce la reizbucnirea unui conflict armat, la fel ca acum 25 de ani", relatează vineri Radio Chişinău.

Mai exact este vorba de intenţia Republicii Moldova şi a Ucrainei de a institui un control comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, despre care Chişinăul spune că are drept scop reducerea contrabandei.

Tiraspolul consideră că acest lucru ar conduce la instituirea unei blocade economice a Transnistriei şi ar putea provoca ciocniri între forţele de ordine moldovene, ce vor fi instalate la graniţa cu Ucraina, şi cele din stânga Nistrului.

'Nu există niciun mecanism de separare a structurilor de forţă, nu există niciun mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezenţa lor ar putea degenera din start într-un conflict, un conflict în care se vor confrunta populaţia transnistreană cu forţele moldovene pe teritoriul Ucrainei. Pare a fi vorba de un cocktail Molotov pe care cineva încearcă să-l pregătească", a avertizat aşa-zisul ministru de externe transnistrean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.