Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un puzzle mortal în turul 2: Victor Ponta - 44%, Klaus Iohannis - 36%

surse

Un sondaj recent publicat de IRES a dezvaluit ca la întrebarea „Veţi vota cu candidatul recomandat de candidatul pe care l-aţi votat?”, 53% dintre români au răspuns „Nu”, 33% spun că vor ține cont de această recomandare, iar 14% nu sunt încă hotărâți.

Ce inseamna aceasta cercetare pentru finala prezidentiala? Ca turul 2 încă se joacă.

Victor Ponta

Candidatul Aliantei PSD-UNPR-PC si-a propus să adune voturile obținute in primul tur de Călin Popescu Tăriceanu, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor si Teodor Melescanu. Lor li se mai adauga cel mult 20% din voturile maghiarilor si circa 15% din Diaspora. In total, Victor Ponta ar ajunge la 4,5 milioane de voturi, adica undeva la 43-44% si ii mai trebuie 700.000 de voturi ca sa obtina un 51%.

De unde le poate lua? Sa atraga mai multe voturi de la Calin Popescu Tariceanu si Dan Diaconescu si sa mizeze pe faptul ca alegatorii care nu se vor mai prezenta la vot in turul 2 sunt cei ai Monicai Macovei si ai PMP, care sunt total anti-PSD.

Probleme: 100% din alegatorii lui Melescanu spun ca nu vor vota cu acel candidat pe care-l indica Melescanu si 88,9% din alegatorii PPDD spun la fel.

Klaus Iohannis

Candidatul ACL se bazeaza pe voturile primite de Elena Udrea, Monica Macovei, pe Diaspora si pe voturile maghiarilor. Klaus Iohannis poate ajunge la 3,5 milioane de voturi, undeva la 35-36% si ii mai trebuie circa 1,5 milioane de voturi ca sa castige alegerile prezidentiale.

De unde le poate lua: Sa ia din bazinul lui Tariceanu (cel mai mare bazin non-PSD din turul 1), sa ia din Diaspora (are sansele cele mai mari aici) si sa adune mai mult de 33% din bazinul lui Udrea si Macovei (dat fiind mesajul total anti-PSD). Scoaterea la urne a miscarii uriase anti-PSD de pe retelele de socializare.

Probleme: Cel mai greu pare sa rupa din electoratul lui Tariceanu, acesta fiind momentan cel mai disciplinat. Mai mult de jumatate din votantii Elenei Udrea spun ca nu-i vor asculta indicatiile, iar rata de 'supunere' fata de Monica Macovei nu impresioneaza (in jur de 30%)

Jocul final

Cu un Victor Ponta la 44% si un Klaus Iohannis la 36%, raman in joc circa doua milioane de voturi. Aceste voturi vor decide castigatorul alegerilor prezidentiale. Se intră în zona gri în care se fac toate calculele decisive.

Cine sunt si cum se vor comporta, la nivel teoretic, cele doua milioane de alegatori:

- O parte din ei au venit in primul tur dar candidatul lor nu a intrat in finala. Astfel ca unii nu vor mai veni la vot, altii nu vor vota cu cine le va arata candidatul lor si vor schimba tabara.

- va aparea la vot o alta categorie de public care nu a votat in turul 1 si care este total imprevizibila

- alegatorii care au votat candidatii marginali, precum  Gheorghe Funar, William Brânză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei. Acest bazin se ridica la circa 120-130 de mii de voturi, maxim 1,5% din voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.