Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport al serviciilor secrete canadiene acuză ingerinţa Chinei şi Rusiei

China şi Rusia ameninţă securitatea naţională a Canadei înmulţindu-şi ingerinţele "clandestine şi coercitive" care vizează aleşi sau studenţi, a denunţat joi un raport parlamentar care îndeamnă Ottawa "să facă mai mult" pentru a contracara această ameninţare, notează AFP preluat de agerpres.

"Ameninţarea este reală, chiar dacă frecvent este ascunsă", a explicat comisia parlamentară pentru securitate naţională şi serviciile de informaţii în raportul său anual.

"Ameninţarea reprezentată de ingerinţa externă este în creştere", au subliniat autorii raportului care au desemnat China şi Rusia ca principalele două ţari căutând să se amestece în instituţiile "fundamentale".

"Autorii sunt tot mai insolenţi şi activităţile lor tot mai înrădăcinate", a avertizat documentul, considerând că aceste activităţi "ameninţă în special bazele democraţiei canadiene".

Ţinte privilegiate ale acestei ingerinţe externe: aleşii şi anturajul acestora, asociaţiile studenţilor şi sute de media care lucrează în altă limbă decât engleza sau franceza - cele două limbi oficiale ale Canadei.

Raportul a mai menţionat activităţile secrete de repatriere ale Chinei vizând mai ales "refugiaţii economici".

"Activităţile de repatriere includ măsuri clandestine şi coercitive care vizează persoane din cele patru colţuri ale lumii, inclusiv persoane rezidente în Canada", a subliniat raportul.

Autorii au criticat răspunsul guvernului Justin Trudeau, estimând că autorităţile de la Ottawa au "întârziat să răspundă ameninţării" şi "trebuie să facă mai mult", în special punând în aplicare o politică "panguvernamentală".

O versiune neredactată a acestui raport i-a fost remisă premierului Justin Trudeau în vară, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din octombrie care au condus din nou la putere Partidul Liberal.

Relaţiile Canadei cu Rusia şi China sunt deosebit de dificile de mai mulţi ani.

Ottawa a impus sancţiuni împotriva mai multor demnitari ruşi ca urmare a anexării peninsulei Crimeea în 2014. Arestarea la sfârşitul lui 2018 a unei responsabile a gigantului chinez Huawei la Vancouver la cererea Statelor Unite care reclamă extrădarea sa, a aruncat relaţiile dintre China şi Canada într-o criză fără precedent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.