Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un rapper iranian care riscă pedeapsa cu moartea are nevoie urgent de tratament medical

cugetliber.ro
inchisoare

Un rapper iranian, arestat la sfârşitul lunii octombrie după ce şi-a exprimat sprijinul pentru protestele antiguvernamentale din Iran şi care riscă pedeapsa cu moartea, are nevoie de tratament medical "de urgenţă", a declarat joi un ONG, relatează AFP.

Potrivit mai multor surse din Iran apropiate lui Toomaj Salehi, acesta "a solicitat tratament medical de urgenţă care nu poate fi acordat în interiorul închisorii", a declarat Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI), cu sediul la New York, informează Agerpres.

Rapperul în vârstă de 33 de ani, care a susţinut cu fermitate protestele împotriva regimului prin cântece centrate pe probleme sociale, este acuzat de justiţia iraniană de "corupţie pe pământ", ceea ce îl face pasibil de pedeapsa cu moartea.

El este ţinut în izolare la Dastgerd (centru), dar nu are acces la o apărare echitabilă, fiindu-i refuzat un avocat ales de el şi neavând dreptul să-şi pregătească propria apărare, a denunţat ONG-ul.

"El are nevoie urgent de presiuni internaţionale intense şi coordonate pentru eliberarea sa, aşa cum au nevoie mulţi alţi deţinuţi şi prizonieri politici din Iran", a declarat directorul CHRI, Hadi Ghaemi.

Imediat după arestarea sa în octombrie, agenţia oficială de presă Irna a difuzat un videoclip în care apărea un bărbat tatuat ce se prezenta drept Toomaj Salehi, legat la ochi, cu vânătăi pe faţă, care îşi cerea scuze că a susţinut mişcarea anti-regim.

Rapperul a fost "sever torturat" în primele zile după arestare: el a fost grav rănit la ochiul stâng în urma loviturilor aplicate în zona capului şi avea glezna dreaptă fracturată, a declarat pentru CHRI o sursă neidentificată din motive de securitate.

Familia lui nu avea permisiunea de a-l duce la spital, a mai spus sursa citată.

Iranul a fost cuprins de o mişcare de protest după moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, reţinută de poliţia moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care obligă femeile să poarte văl în public.

Patru bărbaţi au fost executaţi până acum pentru fapte comise în legatură cu aceste demonstraţii.

Potrivit ONG-ului Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, cel puţin 537 de persoane au fost ucise de forţele de securitate iraniene în represiunea împotriva acestei mişcări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.