Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un regizor de teatru ucrainean, arestat în Italia, riscă să fie extrădat în Rusia

Guman Rights Watch
Rusia steag

Un regizor de teatru ucrainean a fost arestat în Italia şi riscă să fie extrădat în Rusia, unde susţine că ar putea fi supus persecuţiilor din cauza opiniilor sale cu privire la anexarea Crimeii, relatează dpa.

Evgheni Lavrenciuk a fost reţinut la Napoli în 17 decembrie la cererea Rusiei, fiind acuzat de fraudă, chiar dacă natura exactă a acuzaţiilor împotriva sa nu a fost specificată.

Un tribunal din Moscova a emis o cerere de arestare preventivă a acestuia în urmă cu an şi jumătate, în absenţa sa, a relatat agenţia de presă oficială rusă TASS.

Ministerul ucrainean de Externe a comunicat că i-a oferit regizorului Lavrenciuk asistenţă consulară şi că acesta a fost vizitat de diplomaţi ucraineni în seara de Revelion. Starea sa de sănătate fusese calificată la acel moment drept 'satisfăcătoare'.

Fost regizor principal al Teatrului de Operă şi Balet din Odesa, Lavrenciuk a declarat în faţa unei instanţe din Napoli că este victimă a persecuţiei politice din partea Rusiei, a confirmat avocatul lui Lavrenciuk pentru dpa, din cauza opiniilor sale cu privire la anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Lavrenciuk călătorea de la Tel Aviv la Kiev la mijlocul lunii decembrie, dar a trebuit să petreacă o noapte în Napoli din cauza unei întârzieri a avionului. S-a cazat la un hotel, care a alertat autorităţile, astfel că el a fost reţinut, potrivit Agerpres.ro.

Avocatul lui Lavrenciuk a spus că autorităţile italiene mai trebuie să verifice unele detalii înaintea posibilei extrădări în Rusia. El urmează să se întâlnească cu clientul său din nou la sfârşitul acestei săptămâni, a mai indicat acesta.

Regizorul ucrainean a fost reţinut la Napoli la cererea Federaţiei Ruse, dar nu în baza unei "notificări roşii" pe linia Interpol, aşa cum se procedează de obicei în practica cooperării cu Interpol, ci în baza unei circulare, a declarat ombudsmanul Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), Liudmila Denisova, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.