Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un român, erou în Pakistan: Legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun

facebook.com
Alex Gavan - consilier prezidential

Fundaţia alpinistului Alex Găvan plăteşte salariile pe un an pentru trei profesori care predau în şcoala din Askole, punct de plecare pentru expediţiile către vârfurile de peste 8000 de metri din masivul Karakorum. Gestul a fost apreciat de ministrul regional al Turismului, care a scris pe Facebook despre alpinistul român: ”Legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun”.

Alex Găvan, care a renunţat pentru moment la ascensiunea pe timp de iarnă pe K2, după ce unul dintre partenerii de ascensiune a murit, iar vremea pe munte a fost extrem de nefavorabilă, povesteşte pe Facebook că a fost prima oară în Askole, oraş situat la altitudinea de peste 3000 de metri situat în regiunea Baltistan, din nordul Pakistanului, în 2007 şi că ceea ce îşi aminteşte este cum copiii din localitate au venit la maşina în care se afla, nu pentru a cere ciocolată sau bani, ci stilouri, ceva de scris.

Vezi și: Scandal la Antena 3: Diana Șoșoacă a plecat din emisiune, după un schimb de replici cu Mihai Gâdea / VIDEO .

”Domnu, domnu, stilou, stilou”, era neobişnuitul ”salut” al copiilor.

În decembrie 2020, Alex Găvan a revenit la şcoala din Askole, în care învaţă copiii din localitate, dar şi din alte 4 sate, în total 312 elevi de grădiniţă şi până în clasa a lX-a.

La şcoală sunt 9 profesori - 4 plătiţi de stat, unul dintr-un fond al comunităţii, unul de un ONG, iar trei dintre ei sunt plătiţi din contribuţiile părinţilor. Cum în 2020, din cauza pandemiei, nu au fost organizate expediţii, cei trei profesori plătiţi de părinţi nu şi-au primit banii, pentru că părinţii elevilor nu au avut de unde să câştige bani. Fiind însă localnici, cei trei au făcut voluntariat.

Alpinistul român anunţă însă într-o postare pe Facebook că cei trei - Kathija Fatima, Muhammad Iqbal şi Qurban Ali - vor primi salariile pentru întreg anul şcolar care urmează - în Baltistan, din cauza vremii, cursurile începând la 1 martie - din partea Fundaţiei Alex Găvan, iar suma a fost deja transferată.

Gestul său a fost remarcat de către Raja Nasir Ali Khan, ministrul regional al Turismului, care a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulţumire adresat lui Alex Găvan: ”Dragă Alex Găvan,  legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.