Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sat din Slovacia se opune prin referendum primirii imigranţilor clandestini

slovacia

Locuitorii satului Gabcikovo din sudul Slovaciei au votat prin referendum duminică împotriva primirii a 500 de imigranţi clandestini care ar trebui să ajungă acolo din Austria în virtutea unui acord între Bratislava şi Viena. 

Aproximativ 97% dintre alegători au răspuns afirmativ la întrebarea "Sunteţi împotriva înfiinţării unei tabere provizorii de imigranţi în clădirea Universităţii tehnice slovace?", potrivit şefului comisiei electorale a referendumului Teodor Bodo. 

Circa 2.600 de locuitori adulţi din Gabcikovo din 4.300 au participat la vot şi doar 102 dintre ei s-au pronunţat în favoarea primirii imigranţilor, potrivit lui Bodo, citat de AFP. 

Autorităţile locale au organizat consultarea în urma unei petiţii semnate de 3.150 de locuitori din Gabcikovo. 

Ministerul slovac de Interne a avertizat că rezultatul consultării nu este obligatoriu pentru el. 

"Referendumul local este obligatoriu pentru comună, dar Ministerul de Interne, ca organ al statului, nu este obligat să acţioneze în conformitate cu aceste rezultate", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Michaela Paulenova. 

Slovacia s-a angajat să găzduiască 500 de imigranţi care au depus cerere de azil în Austria, în termenii unui acord bilateral încheiat la 21 iulie la Viena şi destinat să reducă presiunea asupra capacităţii de primire din ţara vecină. 

În virtutea acestui acord, salutat ca "un mare semn de solidaritate din partea Slovaciei" de ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner, Slovacia va plăti cheltuielile de cazare şi hrana imigranţilor, în timp ce Austria îşi asumă costurile cu personalul. 

Omologul slovac al dnei Mikl-Leitner, Robert Kalinak a justificat gestul Bratislavei prin dorinţa de "a plăti datoriile" faţă de Austria vecină după ce Viena a găzduit refugiaţi în timpul Cortinei de Fier şi a sprijinit aderarea ţării la UE şi spaţiul Schengen. 

"Totul este acum gata pentru a primi la Gabcikovo imigranţii din Austria", a mai declarat dna Paulenova. 

Dar data sosirii lor nu este încă cunoscută, a adăugat ea.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.