Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un scandal politic bubuie în Turcia. Opoziţia îl acuză pe Erdogan pentru dezastrul provocat de cutremure

alephnews.ro
Recep Erdogan

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat) l-a acuzat marţi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, relatează EFE.

'Refuz să mă aliniez guvernului', a declarat într-un mesaj video şeful CHP, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) care a îndemnat la unitate naţională după seria de cutremure ce au provocat până în prezent moartea a peste 9.500 de persoane în Turcia.

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor controlate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, el i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu.

'Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze', le-a transmis Kilicdaroglu edililor şi responsabililor regionali ai partidului său.

Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi controlate de social-democraţi, afirmând că nu o pot face în calitate de 'ajutor municipal', întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca 'ajutor de stat'.

'Vom face ca ajutorul necesar să ajungă cât mai repede posibil acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Nu ne mai interesează politica Saray (palatul prezidenţial), nici activităţile lor de relaţii publice, nici ştirile lor false', a declarat liderul opoziţiei.

'Daţi-mi voie să o spun foarte clar. Dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremur', a concluzionat Kilicdaroglu, posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Turcia preconizate pentru 14 mai, care vor avea loc concomitent cu cele legislative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.