Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un schelet de T-Rex, expus la Zurich înainte de a fi scos la licitaţie

cnn.com
t-rex

Yolanda Schicker-Siber asigură cu delicateţe o gheară lungă cu un fir subţire, finalizând reconstituirea scheletului unui Tiranozaur Rex care urmează să fie scos la licitaţie luna viitoare în Elveţia. Un puzzle uriaş pe care curatoarea muzeului dinozaururilor Aathal din Zurich l-a reasamblat cu minuţiozitate, timp de două zile, împreună cu alţi experţi. Oasele de T-Rex, un animal care a trăit în urmă cu 67 de milioane de ani, au călătorit la Zurich din Arizona, Statele Unite, în nouă lăzi uriaşe, relatează miercuri AFP.

Numit Trinity, scheletul de aproximativ 3,9 metri înălţime şi 11,6 metri lungime este amplasat pe un covor roşu, sub candelabre de cristal, în mijlocul unei săli de concerte din Zurich, unde va fi expus înainte de licitaţia de la 18 aprilie.

Potrivit casei de licitaţii Koller, valoarea acestuia este estimată la între şase şi opt milioane de franci elveţieni (sume similare în euro). Este o estimare "destul de scăzută", a avertizat expertul în istorie naturală al casei Koller, Christian Link, în contextul unei adevărate frenezii în rândul cumpărătorilor, interesaţi de acest tip de relicve.

Trinity este, de fapt, un ansamblu de oase de la trei exemplare diferite de T-Rex, găsite între 2008 şi 2013 în situri din Montana şi Wyoming, în nord-vestul Statelor Unite, conform catalogului de vânzări.

În aceste situri au mai fost descoperite alte două schelete importante de T-Rex, scoase la licitaţie: în 2000, Stan s-a vândut cu 31,8 milioane de dolari, doborând recordul anterior stabilit de Sue, schelet vândut în 1997 cu 8,4 milioane.

Anul trecut, casa de licitaţii Christie's a fost nevoită să retragă timp de câteva zile de la vânzare, la Hong Kong, un alt schelet de T-Rex - provenind de asemenea din Montana - din cauza îndoielilor cu privire la autenticitatea unor elemente ale fosilei.

- Foarte, foarte vechi -

Reconstituirea lui Trinity nu a fost o sarcină uşoară, a declarat Schicker-Siber pentru AFP. "Oasele sunt foarte, foarte vechi. Au 67 de milioane de ani. Prin urmare, sunt fragile, au crăpături", a explicat ea.

Aart Walen, care are o experienţă de 30 de ani în asamblarea scheletelor de dinozaur, este de acord. "Încă nu am spart nimic", a spus cu mândrie în timp ce el şi colegii săi lucrau la două oase ischion, situate în apropierea regiunii pelvine, din unde ieşeau ouăle.

Cu un peruş cocoţat pe umăr, Walen umple crăpăturile din oase folosind instrumente similare celor stomatologice şi argilă de modelat. Este important ca reparaţiile să fie vizibile, a declarat el arătând către zonele întunecate unde se găseau fisurile. "Trebuie să se vadă unde s-au făcut reparaţiile. Circulă poveşti despre falsuri. Nu vrem aşa ceva", a spus el.

Walen a demonstrat, de asemenea, că sunetul este diferit la lovirea osului sau a pieselor de plastic care completează scheletul.

- "Suficient spaţiu pentru un T-Rex" -

Puţin mai mult de jumătate din materialul osos al scheletului provine din cele trei exemplare de tiranozaur, ceea ce depăşeşte procentul de 50% necesar pentru ca experţii să considere un astfel de schelet ca fiind de înaltă calitate.

Casa Koller a ţinut să fie transparentă în privinţa originii oaselor. "De aici şi numele Trinity. Nu facem niciun secret din faptul că acest exemplar provine din trei situri diferite", a declarat Link.

Vânzătorul este o "persoană fizică" care doreşte să rămână anonimă.

Vânzările de schelete de dinozaur însufleţesc în mod regulat licitaţiile, spre frustrarea paleontologilor, care consideră că astfel de demersuri reprezintă o şansă în minus ca acestea să fie expuse în muzee, informează Agerpres.

Potrivit lui Link, însă, 95% dintre scheletele de T-Rex cunoscute se află în prezent în muzee, iar orice colecţionar privat care cumpără Trinity poate, dacă doreşte, să îl împrumute muzeelor. El şi-a exprimat dorinţa ca scheletul să fie cumpărat de un muzeu elveţian.

Muzeul elveţian al dinozaurilor Aathal, pe care Yolanda Schicker-Siber îl conduce împreună cu tatăl ei, lângă Zurich, nu are, din păcate, mijloacele necesare pentru a achiziţiona Trinity. "Dar, dacă cineva îl cumpără şi nu ştie unde să îl pună, avem un muzeu - cu suficient spaţiu - pentru un T-Rex", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.