Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un secretar de stat american se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Erdogan, în cazul jurnalistului dispărut

Twitter
Jamal Khashoggi
Arabia Saudită s-a angajat să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că nimeni nu va fi exceptat de la anchetă, a declarat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo, înainte de a pleca spre Turcia, relatează Reuters şi AFP, informează Agerpres.

Pompeo a spus că se va întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan în capitala turcă Ankara, la două săptămâni după ce Khashoggi a dispărut în timp ce se afla în consulatul saudit din Istanbul, unde venise pentru că avea nevoie de documente pentru viitoarea sa căsătorie. 

Anterior, preşedintele Donald Trump a afirmat că nu va acuza Riadul până când vinovăţia acestuia nu va fi dovedită, dar congresmenii americani au arătat cu degetul spre conducerea saudită, supusă unei presiuni tot mai mari din partea Occidentului pentru a furniza răspunsuri. 

În Arabia Saudită, Mike Pompeo s-a întâlnit cu regele Salman, prinţul moştenitor şi ministrul de externe. 

"În fiecare dintre aceste întâlniri am subliniat importanţa faptului ca ei să efectueze o investigaţie completă asupra dispariţiei lui Jamal Khashoggi. S-au angajat să facă acest lucru", le-a declarat el ziariştilor aflaţi la bordul avionului său care se îndrepta spre Ankara. 

"Au spus că va fi o investigaţie meticuloasă, completă şi transparentă. Mi-au spus că înţeleg că a realiza această investigaţie într-un mod rapid, pentru a putea începe să răspundă la întrebări", a adăugat el. 

Oficiali turci au declarat că Jamal Khashoggi a fost ucis şi că saudiţii au scăpat apoi de cadavru, o acuzaţie negată cu fermitate de saudiţi. Khashoggi locuia în SUA şi scrisese mai multe articole pentru Washington Post, fiind unul dintre criticii guvernului saudit, şi ceruse reforme. 

Anterior, într-o postare pe Twitter, Trump a afirmat că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a negat că ştie ce s-a întâmplat în consulatul saudit. 

"Cred că trebuie să aflam ce s-a întâmplat mai întâi. Începem din nou cu atitudinea asta, ştiţi, eşti vinovat până se dovedeşte că eşti nevinovat. Nu-mi place asta", a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Associated Press de marţi. 

Modul în care prinţul moştenitor, cunoscut sub apelativul "MBS", va reuşi să iasă după investigaţia asupra dispariţiei lui Jamal Khashoggi este un test asupra felului în care Occidentul se va comporta cu Arabia Saudită pe viitor, comentează Reuters. Principala problemă este cât de mult cred occidentalii că MBS este responsabil pentru dispariţia jurnalistului disident. 

"Nu vor excepta pe nimeni de la anchetă. Au fost foarte clari: înţeleg importanţa acestei chestiuni, sunt hotărâţi să afle ce s-a întâmplat", a dat asigurări Pompeo. 

Întrebat dacă saudiţii au spus în timpul discuţiilor cu el dacă Khashoggi este în viaţă sau mort, Pompeo a afirmat: "Nu au vorbit despre fapte". 

MBS, care a avut o relaţie apropiată cu administraţia Trump, s-a prezentat pe sine ca un chip al unei Arabii Saudite noi, vibrante, care îşi diversifică economia de la dependenţa de petrol şi care face o serie de schimbări sociale. 

Există însă tot mai multe critici privind unele dintre deciziile prinţului. Printre acestea se află implicarea în războiul din Yemen, arestarea unor activiste şi o dispută diplomatică cu Canada. De asemenea, regatul a respins acuzaţia Franţei că l-a ţinut ostatic pe premierul libanez Saad al-Hariri în noiembrie 2017. 

În pofida preocupărilor occidentalilor privind bilanţul saudit în respectarea drepturilor omului, Trump continuă să afirme că nu este dispus să se retragă din acordurile de vânzări de arme cu Riadul, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.