Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un secretar de stat 'spală' imaginea lui Alexandru Rafila: invocă o 'campanie', după ce inclusiv bolanvii de cancer sunt revoltați de acțiunile ministrului

Radu Pop
Facebook
Alexandru Rafila

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Alexandru Rogobete a făcut, duminică, un apel la politicieni să nu îşi mai facă campanie electorală pe suferinţa oamenilor şi să lase pe mâna profesioniştilor Planul Naţional de luptă împotriva cancerului, informează News.ro.

  • Context: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC). Bolnavii de cancer se declară revoltați de faptul că Alexandru Rafila a propus un nou plan de combatere a cancerului, în contextul în care există deja unul: „Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară - orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea”, transmite FABC.

”Boala şi adevăratele drame nu au culoare politică! Încetaţi să vă mai faceţi campanie pe suferinţa oamenilor! Cred că cei mai mulţi dintre noi au căpătat, încă din primii ani, o educaţie creştină. Pentru mine, sistemul de valori creştin înseamnă răbdare, bunătate, smerenie, grijă de aproapele tău şi o dorinţă lăuntrică de a face mai mult bine decât rău. Astăzi, poate ar fi un exerciţiu bun să revenim la valorile de bază cu care am crescut, indiferent de funcţia şi responsabilităţile pe care le avem. Fără patimă spun că Planul Naţional de luptă împotriva Cancerului trebuie să înainteze animat de specialişti, de profesionişti, nu de politicieni. Cu toată modestia pe care pot să o adun, transmit un mesaj de empatie pentru fiecare bolnav de cancer din România”, a scris pe pagina sa de Facebook, Alexandru Rogobete.

Secretarul de stat a explicat că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a lăsat pe mâna specialiştilor acest Plan pentru a oferi o aperanţă bolnavilor de cancer şi familiilor acestora. ”Ministerul Sănătătii nu o sa permita niciodată ca suferinţa dumneavoastră să fie transferată în câmpul de luptă politic şi o sa combatem, omeneşte dar ferm, pe oricine care va încerca să adune puncte electorale din drama familiilor dumneavoastră. Cred că este o zicală care spune “errare humanum est, perseverare diabolicum”. Să persistăm în greşeală nu este un mod de lucru pe care noi sau cei care ne susţin îl preferăm în Ministerul Sănătăţii. De aceea ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a pus încrederea într-un grup de specialişti în oncologie, profesori şi doctori, care au spus că singura modalitate de a oferi speranţă bolnavilor de cancer şi familiilor acestora este să elaborăm un set de reguli corecte şi aplicabile, fără a întârzia, deloc, aplicarea acestora”,mai scrie Rogobete.

În final, Alexandru Rogobete face un apel, către oameni, să aibă încredere în specialiştii care întocmesc Planul Naţional de luptă împotriva cancerului.

”Acestea fiind spuse şi având în permanenţă în minte semnificaţia zilelor acestea, dragi români, aveţi încredere şi speranţă în acei profesionişti care au studiat şi scris Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, nu pentru laude, nu pentru premii, nici pentru bani, ci pentru şansa de preveni şi trata o boală cumplită în cel mai eficient mod cu putinţă. Oameni buni, strategia de lupta impotriva cancerului nu are culoare! Lasati profesionistii sa isi faca treaba. Există speranţă. Trebuie doar sã credem în ea!”, a mai precizat Rogobete.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2022, legea pentru aprobarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului.

Atunci, şeful statului afirma că ”sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afimat, în aprilie 2023, că sunt necesare câteva modificări în cadrul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, iar săptămâna trecută a precizat că Planul a fost complet restructurat pentru că foarte multe din lucrurile prevăzute acolo nu erau aplicabile şi atunci au apelat la cei mai buni specialişti din domeniul oncologiei.

El a arătat că noul Plan are şapte obiective generale, specifice, pentru că în planul vechi, măsurile propuse nu aveau legătură cu obiectivele şi atunci făceau o normă care nu ducea la atingerea obiectivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.