Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sef al PSD acuza un baron UNPR de inginerii financiare

Culita Tarata

La centru a fost generat de intentia PSD de a baga la guvernare PP-DD-ul, in timp ce in teritoriu animozitatile dintre liderii locali ai celor doua partide devin tot mai acute si vizibile.

De departe cea mai grava problema e la Neamt. Acolo UNPR (teoretic la guvernare alaturi de PSD, UDMR si PC) a facut aliate in CJ Neamt cu PNL si PDL. Acum liderul PSD Neamt, deputatul Ionel Arsene face acuzatii grave la adresa presedintelui CJ Neamt in cadrul unei declaratii politice in Camera Deputatilor.

Baronul UNPR Culita Tarata e acuzat de colegul sau de inginerii financiare dupa ce firma TCE 3 Brazi detinuta prin intermediari de seful CJ Neamt a cerut insolventa desi are datorii imense catre bugetul statului. Iata declaratia politica a sefului PSD Neamt:

Stimate colege, 

Stimaţi colegi, 

Aș vrea să aduc în atenție o situație gravă din județul Neamț, cu impact major asupra bugetului de stat. Informațiile publicate până acum de presă arată că avem de-a face cu inginerii financiare ce pot aduce pagube de peste 80 de milioane de euro. În spatele acestora se află un om politic cunoscut, Culiță Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț, care încearcă să-și ascundă matrapazlâcurile economice folosind oameni de paie sau chiar membrii familiei sale. Astfel, în timp ce micii întreprinzători depun eforturi foarte mari să respecte legea și să-și țină afacerile pe linia de plutire, un astfel de personaj pare să fie evitat sau trecut cu vederea de instituțiile de control.

Să luăm faptele în ordine. Informațiile publicate de mass-media arată că pe data de 6 iunie a.c., societatea TCE 3 Brazi, ce are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor” a cerut la Tribunalul Neamț intrarea în insolvență. Potrivit Ziarului Financiar, TCE avea la sfârșitul anului trecut datorii de 29,2 mil. euro. Situația în cazul acestei firme este complet absurdă. În 2013, Evenimentul zilei dezvăluia că TCE datorează 99 milioane de lei, pentru arendă neplătită la Insula Mare a Brăilei. Cu toate acestea, din cauza unui vid legislativ, în perioada 2007-2012 firma amintită a primit subvenții de la APIA în valoare de 232 milioane de lei. Practic, deși datora statului zeci de milioane de lei, statul i-a umplut conturile cu sute de milioane de lei. 

În spatele acestei firme se află un funcționar public important care a făcut eforturi să-și ascundă afacerile de ochii cetățenilor și de instituțiile publice. Potrivit declarațiilor de avere și de interese, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, nu are nici o legătură cu TCE 3 Brazi din 2010. În realitate, faptele sale demonstrează contrariul. Pe 27 mai a.c., pentru portalul de știri economica.net el declara următoarele despre activitatea TCE: „Culturile arată bine. Şi cantitativ arată bine. Estimez că vom termina anul cu afaceri de 90-100 de milioane de euro la nivel de grup. Mie îmi este frică de preţurile practicate de traderi. Îi sfătuiesc pe fermieri să nu vândă ieftin”. Cu aproximativ o săptămână înainte de anunțarea cererii de insolvență nu se menționa absolut nimic despre acest lucru, ba chiar dimpotrivă. Acesta este unul dintre cele mai importante argumente pentru faptul că avem de-a face cu o inginerie financiară de proporții. Un alt argument important este acela că în iunie 2013, familia Tărâță, mai puțin președintele CJ Neamț, au înființat o societate denumită GRUPUL DE FIRME TCE 3 BRAZI SRL, nume aproape similar cu cel al firmei băgată în insolvență, informează  ziarpiatraneamt.ro. Acesta este un indiciu foarte serios pentru premeditarea insolvenței. 

De asemenea, este evident faptul că Tărâță se exprimă în calitate de proprietar de facto al grupului de firme TCE 3 Brazi. La fel de evident mi se pare faptul că avem o situație în care un politician își ascunde legăturile cu afacerile sale, întrucât el nu își asumă oficial proprietatea. Motivele pot fi multiple: conflict de interese, fapte penale, afaceri cu statul etc. Mai putem trece pe lista motivelor și informațiile publicate de cotidianul Bursa anul trecut care arată că el și firma sa sunt investigați de Departamentul pentru luptă antifraudă – DLAF pentru fraude cu bani europeni distribuiți de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. În plus, așa cum informa anul trecut portalul de știri ziarpiatraneamt.ro, același personaj ar fi în atenția Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism pentru exporturi fictive de cereale ce ar fi provocat pagube în valoare de 160 milioane de euro bugetului de stat, un alt motiv suficient de puternic.

Și asupra celorlalte firme controlate de Culiță Tărâță planează suspiciunea că ar urma să fie sau sunt implicate în inginerii financiare pentru evitarea plății datoriilor, arată ziarpiatraneamt.ro prezentând cifrele datoriilor acestora pentru anul fiscal 2012. Însă, pentru anul următor situația este chiar mai gravă. UMARO SA, care are ca obiect de activitate „fabricarea utilajelor și mașinilor unelte” a fost băgată în insolvență cu datorii de 2,9 milioane de euro. Deși nu sunt încă în insolvență și celelalte firme au datorii de milioane de euro: Petroforest SRL - 3,5 milioane de euro; Petroforest SA-4,5 milioane de euro; REMAT SA – 591.000 euro; DURĂU SA – 3,2 milioane de euro; TCE MOBILE DRYERS – 9,77 milioane de euro; AGROSUIND COM – 12 milioane de euro; TMC Chemicals SRL – 3,6 milioane euro; AGRICOP COOPERATIVA AGRICOLA – 4,8 milioane de euro; T C COMPILIMPEX – 5,6 milioane de euro. În total, TCE 3 Brazi și sateliții săi înregistrează datorii de aproximativ 80 milioane de euro, informații ce pot fi consultate foarte ușor pe website-ul Ministerului de Finanțe.

După cum puteți observa toate aceste informații legate de matrapazlâurile financiare ale unui funcționar public sunt cunoscute și deja apărute în mass-media. De aceea găsesc surprinzător faptul că nu se iau măsuri împotriva unui președinte de instituție publică așa cum este Culiță Tărâță. Am văzut de multe ori cum împotriva micilor afaceriști, Fiscul dispune repede popriri pe conturi sau alte acțiuni ferme împotriva datornicilor. Ceea ce în acest caz nu s-a întâmplat. Oare de ce? Are Fiscul o dublă măsură? Dacă da, ea ar trebui să înceteze și legea să fie pusă în aplicare cât mai curând. Cel puțin la fel de importantă este cercetarea cererii de insolvență a TCE 3 Brazi, pentru a vedea ce se ascunde în spatele ei și cum este justificată. ANAF are șansa de a împiedica o insolvență dubioasă ce îi poate păgubi pe creditorii lui Tărâță, inclusiv statul. 

Agenția Națională de Integritate constată tot felul de conflicte de interese la șefii de instituții publice, după cum ne-a arătat până acum. Mă aștept ca și în acest caz să se implice pentru a face lumină asupra acestor fapte și nu pot să nu mă întreb ce i-a împiedicat să facă asta până acum. Căci cu siguranță în cazul președintelui CJ Neamț există material suficient pentru anchetă și verificare, precum și suspiciuni serioase de conflict de interese. 

De asemenea, într-un caz asemănător, cel al primarului mun. Piatra Neamț, procurorii DNA au declanșat o anchetă. Din nou, mă aștept ca DNA să-și facă treaba și în privința lui Culiță Tărâță. Pentru că vorbim de afaceri, multe cu statul, de zeci de milioane de euro. Și pentru că românii trebuie să știe că regulile sunt aceleași pentru toți.

Aș vrea să mulțumesc mass-mediei care a adus la cunoștința nemțenilor aceste informații. În calitate de reprezentant al județului Neamț, voi folosi toate instrumentele parlamentare pe care le am la dispoziție pentru a clarifica semnele de întrebare asupra unei inginerii financiare care ar putea afecta Neamțul, dar și pentru a determina care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a soluționa această problemă în favoarea interesului public. 

Vă mulțumesc

Ionel Arsene

Deputat Colegiul nr.7 Neamț

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.