Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un senator PSD propune, printr-un proiect, înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași

Astra Vagoane Arad
transcarpatic locomotiva

Senatorul PSD Toma Vasilică a depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași, cu scopul promovării istoriei și tehnicii feroviare. Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

„Se înființează, în județul Iași, municipiul Iași, Centrul Muzeal al Locomotivelor, denumit în continuare Centrul Muzeal, structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei și tehnicii teroviare, de importanță națională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române aflat în structura Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER), denumit în continuare CENAFER, instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor”, prevede proiectul de lege al senatorului ieșean.

Potrivit propunerii legislative, Centrul Muzeal are ca principale obiective:

- restaurarea, conservarea și expunerea vehiculelor feroviare, precum și a altor instalații sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, în scopul promovării istoriei, tradiției, culturii sistemului feroviar din România, precum și de prezentare către publicul larg a tehnicii feroviare naționale;

- organizarea de evenimente, editarea și publicarea de materiale documentare în scopul promovării istoriei feroviare și a trecutului feroviar românesc, precum și a colecțiilor Centrului Muzeal;

- atragerea, cu titlu de donație, și achiziționarea de noi materiale, exponate și documente de importanță care privesc trecutul feroviar românesc;

Citește și: Primăria orașului Sibiu a început licitația pentru modernizarea Stadionului Municipal

- cercetarea istorică, documentarea pe teren și realizarea de studii privind istoria și cultura feroviară din România;

- organizarea și derularea de programe de școlarizare și perfecționare profesională.

De asemenea este păstrat denumirea de Centru Muzeal al Locomotivelor și pot fi organizate structuri de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei și tehnicii feroviare, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, și în alte localități.

Activitatea Centrului Muzeal este finanțată din bugetul Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară, conform sursei citate.

Un expert coordonator, care va fi desemnat prin concurs de către CENAFER va conduce Centrul Muzeal. Guvernul va stabili, printr-o hotărâre, în 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, regulamentul de organizare și funcționare a Centrului Muzeal.

Totodată, Guvernul decide, tot printr-o hotărâre emisă în 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, modalitatea de transfer a bunurilor mobile și imobile, precum și al mijloacelor fixe necesare organizării și funcționării Centrului Muzeal către CENAFER.

Ministrul Transporturilor va aproba, prin ordin, noua structură organizatorică a CENAFER, care va include și Centrul Muzeal, mai arată proiectul legislativ.

„De-a lungul vremii, am fost campioni europeni și mondiali în diverse sectoare și industrii, iar sectorul transporturilor a reprezentat multă vreme pentru noi un motiv de mândrie, fiind un adevărat brand de țară, un domeniu bijuterie în a cărui reabilitare și dezvoltare cred și este necesar să credem cu toții cu toată puterea și folosindu-ne de toate prerogativele pe care le deținem. Din toate aceste motive, pentru una din zonele efigie pentru România Mare și Unită din toate vremurile, la 101 ani de la un act istoric esențial pentru strămoșii noștri, pentru noi înșine și urmașii noștri, propun și vă invit să vă alăturați propunerii de înființare a unui Muzeu al Locomotivelor din lași, care să se alăture cultivării, protejării și perpetuării patrimoniului transporturilor românești din trecut, prezent și viitor alături de Muzeele din Reșita, Sibiu și Dej”, motivează inițiatorul proiectului, în expunerea de motive. arată argumentează inițiatorul în expunerea de motive.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgență la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.