Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un set de scrieri inedite ale lui Kafka vor fi oferite publicului, după un deceniu de luptă în instanţă

doxologia.ro
scrisoare

Un fond de scrieri inedite rămase de la Franz Kafka ar putea să fie oferit publicului după ce o instanță de judecată din Zurich, Elveția, a pronunțat o decizie care pune capăt unui deceniu de confruntări juridice privind drepturile asupra manuscriselor acestuia, arată Asociated Press, potrivit mediafax.

Un tribunal elvețian a menținut decizia formulată de instanțele israeliene într-un caz care are în vedere deschiderea mai multor cutii depozitate în Zurich și trimiterea conținutului acestora la Biblioteca Națională din Israel.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

Este vorba despre documente inedite păstrate de la moartea lui Franz Kafka, a cărui moștenire literară este revendicată deopotrivă de Germania și de Israel.

Cu toate că nu se cunoaște cu exactitate ce conțin cutiile respective, experții au presupus că aici s-ar putea găsi chiar și finalurile unora dintre operele celebre ale lui Kafka, publicate până în prezent în variante neterminate.

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’

Franz Kafka (1883-1924) este unul dintre cei mai importanți autori de limbă germană din secolul XX. Născut la Praga, Kafka a lăsat în urmă o operă care combină realismul și fantasticul explorând teme ca alienarea, anxietatea existențială, vina, absurdul. Kafka i-a lăsat toate scrierile nepublicate prietenului său Max Brod cu rugămintea de a le arde. Brod a publicat o parte dintre manuscrise, printre acestea numărându-se capodopere ca "Procesul" și "Castelul" și romanul neterminat "Amerika", cărți care l-au transformat pe Kafka într-un clasic al literaturii universale. Brod a dus în Israel o bună parte din manuscrisele rămase inedite și a numit-o pe secretara sa, Esther Hoffe, responsabilă cu administrarea moștenirii, cu intenția de a le transfera unei instituții academice. Cu toate acestea, Hoffe a păstrat manuscrisele iar urmașele acesteia, surorile Eva Hoffe și Ruth Wiesler, supraviețuitoare ale Holocaustului au luptat timp de decenii cu statul Israelian pentru a păstra documentele. Abia în ultimii ani, Curtea Supremă din Israel a decis că manuscrisele trebuie să ajungă la Biblioteca Națională ca bunuri care aparțin poporului israelian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.