Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un stat american îl exclude pe Donald Trump din alegerile primare - Decizia pregătește terenul pentru Curtea Supremă

Jabin Botsford | The Washington Post | Getty Images
trump kelly

Fostul președinte Donald Trump este descalificat pentru funcția de președinte al SUA și nu poate apărea pe buletinul de vot pentru alegerile primare din Colorado din cauza rolului în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, a decis marți instanța supremă a statului, potrivit Reuters.

Decizia istorică de 4-3 a Curții Supreme din Colorado, care va fi probabil preluată de Curtea Supremă a SUA, face din Trump primul candidat prezidențial considerat neeligibil pentru Casa Albă în baza unei prevederi constituționale rar folosite care interzice oficialilor care s-au implicat în „insurecție sau rebeliune” să ocupe o funcție.

Hotărârea se aplică doar la alegerile primare republicane din Colorado din 5 martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump în stat pentru alegerile generale din 5 noiembrie.

Previziunile electorale americane nepartizane consideră Colorado ca fiind un stat democrat sigur, ceea ce înseamnă că președintele Joe Biden va câștiga probabil alegerile în acest stat, indiferent de soarta lui Trump acolo.

Trump a promis că va face apel la Curtea Supremă a SUA, iar instanța din Colorado a declarat că va amâna efectul deciziei până cel puțin la 4 ianuarie 2024, pentru a permite un apel.

Hotărârea pregătește terenul pentru ca Curtea Supremă, a cărei majoritate conservatoare de 6-3 include trei persoane numite de Trump, să analizeze dacă Trump este eligibil pentru un nou mandat de președinte.

Procesul este văzut ca un caz test pentru un efort mai amplu de descalificare a lui Trump de pe buletinele de vot ale statelor, în temeiul secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament, care a fost adoptat după Războiul Civil din SUA pentru a împiedica susținătorii confederației să servească în guvern.

Instanța din Colorado a ajuns la concluzia că Constituția SUA îi interzice lui Trump, favorit la nominalizarea republicană în 2024, să apară pe buletinul de vot din cauza rolului său de instigator la violențe la Capitoliu, în timp ce legislatorii se întâlneau pentru a certifica rezultatele alegerilor din 2020. Majoritatea instanței a recunoscut că decizia a fost „un teritoriu neexplorat”.

„Nu ajungem la aceste concluzii cu ușurință”, au scris judecătorii majoritari. „Suntem conștienți de amploarea și greutatea întrebărilor care se află acum în fața noastră. Suntem, de asemenea, conștienți de datoria noastră solemnă de a aplica legea, fără teamă sau favoruri și fără a fi influențați de reacția publicului la deciziile pe care legea ne obligă să le luăm”.

Campania lui Trump a calificat decizia instanței drept „nedemocratică”.

„Curtea Supremă din Colorado a emis în această seară o decizie complet eronată și vom depune rapid un recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite”, a declarat un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump.

Decizia anulează o hotărâre a unui judecător de la o instanță inferioară care a constatat că Trump s-a implicat în insurecție prin incitarea susținătorilor săi la violență, dar a concluzionat că, în calitate de președinte, Trump nu este un „ofițer al Statelor Unite” care ar putea fi descalificat în conformitate cu amendamentul.

Echipa de campanie a lui Biden a refuzat să comenteze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.