Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un stat membru NATO acuză un atac cibernetic fără precedent al hackerilor din Rusia: autoritățile au avertizat cetățenii

vestidinrusia.ro
atacuri cibernetice hacker laptop

Infrastructura digitală guvernamentală din Muntenegru a fost lovită de un atac cibernetic ”fără precedent” şi au fost luate măsuri în timp util pentru a-i atenua impactul, au declarat vineri autorităţile, transmite Reuters.

”Anumite servicii au fost oprite temporar din motive de securitate, dar securitatea conturilor aparţinând cetăţenilor şi companiilor şi datele acestora nu au fost puse în pericol”, a declarat ministrul Administraţiei Publice Maras Dukaj, pe Twitter, informează News.ro.

Dukaj a spus că atacul, care a început joi seară, a semănat cu altele care au avut loc în ultimii ani în mica republică adriatică şi că Muntenegru – stat membru NATO - şi-a informat aliaţii despre el.

”Un atac cibernetic persistent şi în curs de desfăşurare este în desfăşurare în Muntenegru. Atacul poate include întreruperi ale sectoarelor de utilitate publică, transport (inclusiv punctele de trecere a frontierei şi aeroport) şi telecomunicaţii”, a avertizat pe site-ul său Ambasada SUA din capitala Podgoriţa.

Ambasada i-a sfătuit pe cetăţenii americani să limiteze circulaţia şi călătoriile în Muntenegru la strictul necesar şi să aibă documente de călătorie la zi şi uşor accesibile.

Portalul de ştiri online Vijeşti a citat Agenţia Naţională de Securitate (ANB) spunând că atacul este ”fără precedent”.

Compania de energie electrică de stat EPCG şi-a trecut operaţiunile pe manipulare manuală pentru a preveni orice posibile daune, după avertismentele ANB că ar putea deveni ţinta atacului, a declarat Vijeşti, citat de Milutin Djukanovic, preşedintele Consiliului de Administraţie al EPCG.

Djukanovic a mai spus că serviciile unor clienţi au fost dezactivate temporar, ca măsură de precauţie.

Premierul în exerciţiu Dritan Abazovic a convocat vineri seara o sesiune a Consiliului de Securitate Naţională pentru a discuta despre atac.

Abazovic a spus că atacul este motivat politic, după căderea guvernului său săptămâna trecută.

Hackerii au atacat, de asemenea, infrastructura digitală de stat a Muntenegrului în ziua alegerilor din 2016, şi apoi din nou pe o perioadă de câteva luni în 2017, când fosta republică iugoslavă era pe cale să adere la NATO.

Alianţa militară occidentală este la curent cu rapoartele despre atacuri cibernetice din Muntenegru şi este gata să-şi ajute autorităţile dacă este necesar, a declarat un oficial NATO neidentificat, citat de Vocea Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.