Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un student britanic, condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus o bombă în metroul din Londra

ciocanel judecator

Un student britanic în vârstă de 20 de ani a fost condamnat, vineri, la 15 ani de închisoare după ce a recunoscut că se face vinovat de plasarea unei încărcături explozibile rudimentare, dar operaţionale în metroul din Londra şi care a fost dezamorsată în ultimul moment, informează AFP. Această condamnare are loc la patru zile după atentatul din Manchester (nord-estul Marii Britanii), revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI) şi soldat cu 22 de morţi şi 75 de răniţi. Judecătorul Richard Mark a făcut referinţă la acest atentat atunci când a dat verdictul, menţionând "climatul de teamă în care trăiesc toţi oamenii, în faţa folosirii de bombe, aici (Marea Britanie) şi peste tot în lume".

Celor 15 ani într-un penitenciar pentru tineri deţinuţi li se adaugă o pedeapsă cu suspendare de cinci ani. Damon Smith, care nu avea nicio legătură cu jihadismul, a asamblat o bombă la el acasă cu ajutorul unui deşteptător cumpărat cu două lire sterline (2,3 euro) într-un supermarket, după ce a consultat pe internet un articol al Al-Qaida despre fabricarea de bombe artizanale.

Nu are nimic comun cu "un jihadist plin de ură", a subliniat avocatul său, dezvăluind un raport psihiatric conform căruia tânărul suferă de o formă de autism. Studentul a explicat, în timpul procesului său la tribunalul Old Bailey din Londra, că a vrut să facă o "farsă". La începutul lunii mai, juraţii l-au declarat vinovat de posesie de substanţă explozivă, urmând avizul Parchetului care a acuzat "acte incredibil de periculoase, cu consecinţe inimaginabile". În octombrie 2016, Damon Smith, pe atunci în vârstă de 19 ani, a abandonat un rucsac plin cu explozibil într-o garnitură de metrou, cu o declanşare programată a deflagraţiei, urmând ca aceasta să aibă loc câteva minute mai târziu, conform Agerpres.

Atunci când el a părăsit trenul, pasagerii au remarcat rucsacul şi l-au alertat pe conductor care, crezând că este vorba despre un obiect pierdut, l-a luat iniţial la el în cabină şi şi-a continuat traseul. După ce a văzut firele ieşind din rucsac, el a dat alarma intrând în staţia North Greenwich, din estul Londrei. O percheziţie la domiciliul studentului a dezvăluit obsesia lui pentru bombe şi arme. Anchetatorii au găsit pe un laptop o fotografie a lui Damon Smith pozând cu arme şi intitulată "2016 - combatant al Statului Islamic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.