Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un studiu confirmă cele mai negre scenarii despre Omicron: Are în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus

omicron

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus - posibil unul care provoacă răceala comună, potrivit celui mai recent studiu.

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii, scrie mediafax.ro.

Prin preluarea acestui fragment special, Omicron ar putea să pară "mai uman", ceea ce l-ar ajuta să se sustragă de la atacul sistemului imunitar, a declarat Venky Soundarararajan, de la compania de studiere a datelor nference, care a condus studiul.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, dar provoacă forme mai uşoare de boală sau simptomatice. Acestă presupunere va primii un răspuns cel mai probabil în câteva săptămâni când analizele complete ale noii tulpini vor fi gata, relatează Reuters.

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceală comună, potrivit unor studii anterioare. O astfel de coinfecţie pregăteşte terenul pentru "recombinare virală", un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmultuesc, generând un virus ce are materialul genetic de la ambii "părinţi".

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus, potrivit studiului.

Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre virusurile care provoacă răceli la oameni - cunoscut sub numele de HCoV-229E - şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusuri şi alţi agenţi patogeni.

Noile descoperiri subliniază cât de important este ca oamenii să se vaccineze.

"Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2", a spus Soundararajan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.