Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un summit plănuit pentru sfârşitul lui martie, la Beijing, între China şi UE va fi amânat

facebook
summit g20

Un summit plănuit pentru sfârşitul lui martie la Beijing între China şi Uniunea Europeană urmează să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus, au declarat doi oficiali UE şi doi diplomaţi citaţi de Reuters, care vorbeşte despre o lovitură dată eforturilor blocului comunitar de a face presiuni asupra Chinei pe tema liberului schimb.

China nu a avansat niciodată public o dată pentru întâlnirea dintre premierul chinez Li Keqiang şi noii preşedinţi ai Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, dar diplomaţi din cadrul UE au afirmat că s-a convenit asupra datei de 30-31 martie, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Ce rușine! În plină criză pe coronavirus, Guvernul PNL, proiect de ordin pentru uciderea a peste 14.000 de femele și pui de căprioare

"Summitul urmează să fie amânat, dar nu anulat", a declarat pentru Reuters un diplomat senior al UE, confirmând o informaţie din partea altor diplomaţi şi oficiali care încercau să pregătească întâlnirea.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns până în prezent la o solicitare de a comenta informaţiile în cauză.

Amânarea lipseşte UE de şansa de a face presiuni asupra Beijingului de a-şi respecta promisiunea din aprilie anul trecut de a le asigura companiilor europene tratament egal în China şi de a pune capăt practicii de a forţa companiile străine să împărtăşească informaţii sensibile când operează în China.

Citește și: Traian Băsescu atrage atenția: Ne-am trezit cam târziu!

Deşi pandemia de coronavirus a trecut de perioada de vârf în China, o serie de întâlniri pregătitoare la Beijing şi vizite pregătitoare la Bruxelles ale unor oficiali chinezi de rang înalt, inclusiv negociatorul şef, vicepremierul Liu He, au fost toate anulate în ultimele săptămâni din cauza crizei sanitare.

Asta face ca summitul să fie aproape imposibil de organizat din cauza negocierilor puţine care s-au derulat pentru a pune la punct detaliile acordurilor care vor fi semnate la summit, de la comerţ până la investiţiile în energie verde.

"China a fost paralizată. Totul este complicat de coronavirus", a declarat un oficial UE.

Deşi cei 27 de lideri ai UE şi preşedintele chinez Xi Jinping urmează în continuare să se întâlnească în oraşul german Leipzig în septembrie, diplomaţii UE sperau să folosească summit-ul din martie ca o etapă intermediară pentru a cimenta un succes la Leipzig.

Citește și: Rareș Bogdan se rupe! Ieșire-fulger: ‘Inadmisibil’

Bruxellesul vrea să ajungă la un acord comercial cu Beijingul la summitul de la Leipzig. Comisarul european pentru comerţ Phil Hogan a spus că pentru a se ajunge la acest lucru negocierile vor trebui încheiate în mare parte în luna iulie, dar că o mare parte din timp s-a pierdut deja.

Un oficial UE apropiat de convorbiri a declarat că cele două părţi nici măcar nu au început discuţiile despre o declaraţie oficială comună pentru summitul din martie, percepută ca un pas esenţial pentru realizarea de progrese.

Un al doilea diplomat din cadrul UE a spus că China ar putea încerca să folosească summit-ul de la Leipzig ca pe "o uriaşă maşină de propagandă" pentru a arăta relaţiile sale strânse cu UE, cel mai mare bloc comercial din UE, în contrast cu războiul comercial al Chinei cu preşedintele american Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.