Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou de Gustave Caillebotte, estimat la 43 de milioane de euro, a intrat în colecţiile Musée d'Orsay

Musée d'Orsay

Tabloul "Partie de bateau", capodoperă a impresionismului, declarat comoară naţională, a fost achiziţionat de statul francez graţie mecenatului companiei LVMH şi a intrat în colecţiile Musée d'Orsay, scrie presa franceză.

La nivelul cinci al Musée d'Orsay, etajul impresioniştilor, în locul capodoperei emblematice a lui Renoir "Bal du moulin de la Galette" va fi aşezat pentru câteva luni "Partie de bateau" de Gustave Caillebotte (1848-1894), cunoscut şi sub denumirea de "Canotier au chapeau haut de forme". Acest tablou, una dintre ultimele lucrări remarcabile ale grupului impresionist care se află încă în mâini private, s-a alăturat de luni colecţiilor naţionale. Asta datorită sprijinului financiar exclusiv al grupului de lux LVMH, informează News.ro.

Pentru prima dată, lucrarea estimată la 43 de milioane de euro, va fi expusă şi în mai multe muzee franceze pentru a marca 150 de ani de impresionism.

Cu această ocazie, împrumuturi excepţionale acordate a aproximativ douăzeci de muzee vor promova capodoperele acestei mişcări. O expoziţie importantă Caillebotte va închide acest eveniment la Musée d'Orsay în toamna anului 2024, a anunţat luni Ministerul francez al Culturii.

"Născut în Franţa, impresionismul a cucerit lumea şi a avut un succes popular imens, care continuă. Datorită mecenatului exclusiv al LVMH, sunt încântată că această capodopera va îmbogăţi moştenirea naţiunii şi poate fi prezentată în mai multe oraşe din Franţa”, a declarat ministrul Culturii Rima Abdul Malak. "Este pentru prima dată când un astfel de turneu va fi organizat pentru o "comoară naţională", a spus ea.

Pictorul, pasionat de nataţie, a realizat acest tablou în 1878. Lucrarea reprezintă un bărbat îmbrăcat elegant, care vâsleşte pe un râu din Île-de-France, Yerres, de asemenea numele unui oraş din Essonne unde familia artistului deţinea o proprietate.

Lucrarea a fost clasată "comoară naţională" în ianuarie 2020, statut acordat bunurilor culturale de importanţă majoră pentru patrimoniul naţional - fie din punct de vedere al istoriei, artei sau arheologiei - şi justifică o protecţie specială, în special în termenii de export.

Faimos pentru reprezentările sale din Paris, prieten al lui Renoir şi Monet, Gustave Caillebotte (1848-1894) provenea dintr-un mediu bogat şi a putut să se dedice picturii fără să-şi facă griji pentru bani şi să-şi ajute prietenii.

Caillebotte a murit la vârsta de 45 de ani şi a lăsat aproximativ 500 de lucrări personale şi o colecţie de Renoir, Monet, Manet şi Cézanne, pe care le-a donat statului francez.

O altă lucrare clasată drept comoară naţională, "Jeune homme à sa fenêtre”, a fost cumpărată în noiembrie 2021 pentru 53 de milioane de dolari de Muzeul Getty din Los Angeles, doborând recordul de licitaţie pentru pictorul francez din ce în ce mai popular pe piaţa de artă.

Colecţiile naţionale franceze au inclus până în prezent doar paisprezece lucrări de Gustave Caillebotte. Alături de Berthe Morisot şi Mary Cassatt, el rămâne unul dintre artiştii impresionişti cel mai puţin reprezentaţi în colecţiile publice franceze. Prin comparaţie, Musée d'Orsay are unsprezece picturi de Caillebotte, dar 33 de Manet, 39 de Degas, 45 de Pissarro, 82 de Renoir şi 88 de Monet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.