Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou de Max Pechstein, furat în timpul ocupației naziste, a fost restituit în Franţa

The Guardian
tablou furat de naziști

Un tablou al expresionistului german Max Pechstein şi obiecte pentru rugăciune au fost restituite moştenitorilor a două familii evreieşti jefuite în timpul Ocupaţiei, în cadrul unei ceremonii la Ministerul francez al Culturii, scrie AFP, potrivit news.ro.

"Nus dans un paysage" de Max Pechstein, pictat în 1912, a fost furat în timpul Războiului dintr-un apartament parizian al bancherului şi colecţionarului evreu Hugo Simon, care s-a stabilit în Franţa de la preluarea puterii de către Hitler în 1933.

Acest opozant al nazismului care i-a ajutat pe refugiaţii evrei în Franţa fiind descris de nazişti drept un "evreu şi capitalist marxist tipic", s-a refugiat cu familia sa în Brazilia sub o identitate de împrumut.

Strănepotul său, Rafael Cardoso Denis, a aflat la vârsta adultă că strămoşii săi au fost jefuiţi şi a luptat petnru restituirea tabloului. Un exemplu de reconstrucţie foarte întârziat a memoriei familiei.

Tabloul a reapărut în 1966 la Palais de Tokyo (spaţiu consacrat artei moderne la Paris), apoi a fost încredinţat Muzeului Naţional de Artă Modernă Georges Pompidou. După restituirea sa, moştenitorii îl vor împrumuta provizoriu acestui muzeu, care va rezerva o sală specială lui Hugo Simon, reputat amator de artă german înainte de 1933.

În ceea ce priveşte obiectele de rugăciune, acestea au fost oferite Algerului în 1888 pentru sărbătoarea Bar-Mitzvah tinerei Elie Léon Lévi-Valensin, care urma să devină o artistă lirică cunoscută. Au fost furate împreună cu alte obiecte în timpul jafului din 1942 din apartamentul de la Paris al fiului său Marcel Georges, reputat medic.

Strănepoata lui Elie Léon, Miléna Kartowski-Aïach, a povestit cum întâmplarea a făcut-o să regăsească aceste obiecte cu valoare religioasă în cadrul unei expoziţii "Evrei din Algeria" de la Muzeul de Artă şi Istorie a Iudaismului în 2013.

Este vorba despre două restituiri "pentru familii care nu erau din acelaşi mediu social", a subliniat Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii. Ea a subliniat voinţa fermă a guvernelor de a aceelera restituirile. Astfel, 24 de opere au putut fi restituite anul trecut, a indicat ea.

Se estimează că au fost furate în jur de 100.000 de obiecte de artă şi opere din Franţa de nazişti în timpul Ocupaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.