Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou pictat de maestrul flamand Pieter Bruegel cel Tânăr a fost vândut la licitaţie pentru 280.000 de euro

Artmark
licitatie online

Un tablou pictat de maestrul flamand Pieter Bruegel cel Tânăr, aflat în proprietatea unei familii belgiene, a fost adjudecat miercuri seară pentru suma de 280.000 de euro, cu prilejul unei vânzări organizate de casa de licitaţii belgiană Legia Auction, au anunţat reprezentanţii acesteia, potrivit AFP.

Mai puţin de 10 tablouri semnate de acest artist născut la Bruxelles în 1564 se vând în fiecare an pe piaţa mondială, potrivit experţilor, iar tranzacţiile au loc foarte rar în ţara sa natală, potrivit agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Tabloul vândut miercuri seara este intitulat ''Repas de paysans en plein air'' şi reprezintă o scenă câmpenească de la începutul secolului al XVII-lea. A fost descoperit într-un castel din apropierea oraşului Huy, în regiunea Valonia, după decesul proprietarilor, cu prilejul unui inventar al bunurilor în vederea realizării succesiunii.

Moştenitorii - opt copii în total - nu au ştiut că printre numeroasele obiecte de artă care le-au aparţinut părinţilor lor, transmise de cel puţin trei generaţii, se strecurase un tablou cu o semnătură atât de celebră, a relatat pentru AFP Vincent de Lange, reprezentant al Legia Auction.

''Nici aceştia nu ştiau cum ajunsese acest tablou acolo, întrucât totul data din vremea străbunicilor lor'', a explicat licitatorul.

''Tabloul se afla într-un fel de şopron de lângă locuinţă, la adăpost de lumina soarelui, cu o temperatură suficient de constantă, aşa că s-a conservat corespunzător'', a adăugat acesta.

Citește și: SUA au luat decizia care provoacă ALERTĂ la Beijing: președintele Chinei amenință cu războiul

Deşi doar doi dintre cei opt copii au decis să preia responsabilitatea administrării castelului, cu toţii au ales să recurgă la o casă de licitaţii prin intermediul căreia să vândă pictura, atunci când valoarea operei de artă a fost stabilită de experţi ''în jur de 300.000-400.000 de euro''.

Miercuri seară, din cauza ''efectului Covid'' după cum crede de Lange, o singură persoană s-a declarat interesată de vânzarea online prin platforma Drouotonline, iar opera a fost adjudecată pentru ''estimarea inferioară'', adică 280.000 de euro.

Pieter Bruegel cel Tânăr (1564-1637), care a pictat numeroase scene rurale şi câmpeneşti festive, este fiul cel mare al lui Pieter Bruegel cel Bătrân (1525-1569), considerat, alături de Jan van Eyck, Hieronymus Bosch şi Peter Paul Rubens, unul dintre marii maeştri ai şcolii flamande.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.