Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tânăr din municipiul Giurgiu, primul care a reușit să ajungă la crucea sfinţită aruncată de preoţi în apele Dunării

www.a1.ro
cruce Bobotează Dunăre

Un tânăr de 28 de ani din municipiul Giurgiu, Nidelea Răzvan Alin, a reuşit să ajungă primul la crucea sfinţită din lemn aruncată de preoţi în apele Dunării şi să o aducă la mal, el fiind răsplătit de reprezentanţii Episcopiei Giurgiului cu o Biblie, icoane, calendare bisericeşti şi agheasmă, iar din partea Primăriei municipiului Giurgiu a primit un premiu în bani oferit de edilul Adrian Anghelescu.

De Bobotează preoţii au săvârşit slujba sfinţirii apelor în toate bisericile din municipiu şi din judeţ. Credincioşii care au participat la slujba de la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din municipiul Giurgiu au fost invitaţi în pelerinaj de la Catedrală până în Portul Giurgiu, pe un traseu de aproximativ doi kilometri, alături de un sobor de preoţi.

În Portul Giurgiu a avut loc o nouă slujbă de sfinţire a apelor Dunării, după care arhimandritul dr. Şerban Teodor a aruncat în apă crucea sfinţită din lemn.

La startul întrecerii din acest an s-au înscris trei bărbaţi din municipiul Giurgiu cu vârste de 28, 29 şi 53 de ani.

"Sunt şomer, nu m-am antrenat pentru ziua de astăzi şi nici nu am mai participat la tradiţia de Bobotează, dar îmi place să înot şi sunt fericit că în acest an am reuşit să fiu primul care a ajuns înot până la crucea sfinţită din lemn aruncată de părintele arhimandrit în apele Dunării şi să o aduc la mal", a declarat joi, pentru AGERPRES, Nidelea Răzvan Alin.

La tradiţia de Bobotează s-au mai înscris Antonescu Marius, de 29 de ani, şi Velicu Gigi Marius, de 53 de ani.

"Sunt marinar de când mă ştiu, am mai sărit în apă de Bobotează de două ori şi când eram mai tinerel, dar nici atunci nu am reuşit să ajung primul la cruce, iar în acest an m-am hotărât ad-hoc, chiar dacă nu am reuşit nici de această dată să fiu eu cel care scoate primul crucea sfinţită din apă mă bucur că am participat pentru a ţine tradiţia vie pentru că anul trecut această tradiţie nu a putut fi organizată din cauza pandemiei şi pentru că ştiu că cel care participă la acest eveniment în ziua de Bobotează este sănătos tot anul", a declarat, pentru AGERPRES, Gigi Marius Velicu.

La final, cei trei bărbaţi care au dat dovadă de curaj şi au sărit în apele Dunării pentru a scoate crucea sfinţită au primit binecuvântarea preoţilor din cadrul Episcopiei Giurgiului şi au primit din partea acestora câte o Biblie, icoane, calendare, busuioc şi agheasmă, iar din partea Primăriei municipiului Giurgiu un premiu în bani oferit de primarul Adrian Anghelescu.

Tradiţia aruncării crucii sfinţite în apele Dunării a fost reluată la Giurgiu după o pauză de un an, din cauza pandemiei.

În acest an şi locul aruncării crucii în apă la Giurgiu a fost schimbat, de la pontonul amenajat lângă podul Bizetz, în port, lângă Căpitănia Giurgiu, în locul de acostare a navelor şi barjelor.

Tot aici, Primăria municipiului Giurgiu a prezentat şi un spectacol de muzică şi jocuri populare tradiţionale susţinut de artiştii din cadrul Centrului Cultural Local "Ion Vinea".

Tradiţia aruncării crucii sfinţite în apele Dunării a fost atent supravegheată de echipaje de poliţie naţională şi locală, de jandarmi, de echipaje SMURD, voluntari de Cruce Roşie care au asigurat pături şi ceai cald pentru cei care au sărit în apele Dunării şi de scafandrii care au stat în apă şi au asigurat locul în care bărbaţii au sărit în apă.

În acest an, de Bobotează, temperaturile atmosferice au ajuns la 15 grade Celsius la orele amiezii în municipiul Giurgiu, spre deosebire de alţi ani când era atât de frig încât trebuia ca gheaţa să fie spartă la mal pentru ca tinerii să poată sări în apă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.