Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tânăr francez, deținut în Iran de un an de zile, va fi judecat pentru 'spionaj'

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Un francez deţinut în Iran de un an de zile, Benjamin Brière, urmează să fie judecat cu privire la ”spionaj”, a anunţat duminică avocatul său, la câteva zile după ce sora acestuia i-a cerut în mod public preşedintelui francez Emmanuel Macron să intervină în vederea eliberării bărbatului, relatează AFP.

Parchetul iranian a confirmat, în urma unei anchete a instrucţiei, acuzaţii de ”spionaj” şi ”propagandă împotriva sistemului” politic al Republicii islamice, a declarat AFP Saïd Dehghan, avocatul acestui bărbat în vârstă de 36 de ani, încarcerat la Mashhad (nord-est), potrivit news.ro.

Spionajul, în cazurile cele mai grave, este pasibil de pedeapsa cu moartea în Iran, iar propaganda împotriva sistemului de pedepse de trei luni până la un an de închisoare.

Potrivit avocatului, Brière este acuzat de spionaj cu privire la ”fotografierea unor zone interzise” pe care le-a făcut cu o dronă într-un parc natural din Iran.

Potrivit surorii sale, Blandine Brière, tânărul a fost arestat în timp ce traversa Iranul ca turist, într-o lungă călătorie la bordul unei caravane pe care a început-o în 2018.

Acuzaţiile de propagandă ar avea legătură cu mesaje pe care francezul le-a publicat pe reţele de socializare, în care întreabă de ce este ”obligatoriu” vălul islamic pentru femei în Iran, în timp ce în alte ţări musulmane este ”facultativ”.

”Procurorul pregăteşte actul de acuzare şi-l trimite Tribunalului Revoluţionar în vederea continuării procedurii judiciare”, a anunţat duminică Dehghan.

Potrivit avocatului, francezul - arestat în mai 2020 - este vizat de alte două acuzaţii care nu au fost dezvăluite până în prezent - şi anume ”corupţie pe Pământ”, unul dintre capetele de acuzare cele mai grave prevăzute de Codul Penal iranian, pasibil de pedeapsa capitală, şi consum de alcool, pasibil de o pedeapsă cu flagelarea.

Însă aceste două capete de acuzare nu au fost reţinute în urma anchetei instrucţiei.

”CONFLICTE ÎNTRE ŢĂRI”

Anunţarea trimiterii în judecată a lui Brière, născut în 1985, are loc la câteva zile după ce săptămânalul francez Le Point a publicat o scrisoare deschisă prin care Blandine Brière îl îndemna pe preşedintele francez să acţioneze în vederea eliberării fratelui său, încarcerat, afirmă ea, ”fără fundament”.

Blandine Brière, care îşi prezintă fratele drept un ”turist însetat de descoprire şi aventură” subliniază că ”este evident că procedurile judiciare iraniene nu sunt motivele acestei aşteptări interminabile”.

”Miza este în altă parte. Fratele meu se trezeşte a fi un instrument de negocieri care-l depăşesc. Un tânăr francez se află în centrul unor conflicte între ţări, ceea ce îl depăşeşte, în mod evident”, i-a scris ea lui Macron, pe care-l ”imploră” să rezolve această situaţie.

În Iran sunt încarceraţi peste 12 deţinători de paşapoarte occidentale - majoritatea cu dublă cetăţenie - un lucru condamnat de către ONG-uri drept o politică de luare de ostatici menită să obţină concesii de la puteri străine.

Susţinătorii acestor persoane încarcerate spun că ele sunt nevinovate şi că sunt victime ale unui joc politic care nu le priveşte.

Iranul este vizat de sancţiuni internaţionale importante, mai ales americane.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a scos în mod unilateral Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian încheiat de către Teheran cu comunitatea internaţională.

Negocieri au loc din aprilie la Viena, într-o încercare de relansare a acestui acord.

Scopul acestor negocieri este o revenire a Statelor Unite şi Iranului la respectarea angajamentelor asumate prin tratat în schimbul unei ridicări a sancţiunilor americane impuse Republicii islamice.

În cadrul acestor negocieri, partea iraniană a anunţat că este deschisă în continuare unor schimburi de deţinuţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.