Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tânăr s-a deghizat în femeie pentru a concura la un concurs de șah. Motivul pentru care a recurs la acest gest

sah strategie surse

Un jucător kenyan de șah, în vârstă de 25 de ani, s-a deghizat în femeie pentru a concura în turneul feminin de șah din țara sa. Îmbrăcat din cap până în picioare într-o burka și purtând ochelari de vedere, Stanley Omondi s-a înregistrat ca Millicent Awour.

Mișcarea îndrăzneață a lui Omondi a fost demascată, însă, organizatorii devenind suspicioși în urma succesului înregistrat de jucătorul necunoscut.

În apărarea sa, Stanley Omondi a scris ulterior, într-o scrisoare de scuze citată de BBC, că avea „nevoi financiare”. De asemenea, el a mai spus că era „gata să accepte toate consecințele”.

Președintele șahului din Kenya, Bernard Wanjala, a declarat că, deși este posibil să primească o interdicție de „câțiva ani”, Stanley Omondi nu va fi exclus din șah pentru totdeauna.

„Nu am avut nicio suspiciune la început, pentru că purtarea unui hijab este normală”, a declarat Wanjala, pentru BBC Sport Africa. „Dar, pe parcurs, am observat că a câștigat împotriva unor jucători foarte puternici... și e puțin probabil ca o persoană nouă care nu a jucat niciodată un turneu să fie foarte puternică”.

Încălțămintea sa și faptul că Omondi nu a vorbit au adăugat îngrijorări.

„Unul dintre semnalele de alarmă pe care le-am observat, de asemenea, a fost încălțămintea, purta pantofi mai degrabă masculini, decât feminini”, a mai spus Wanjala.

„Am observat, de asemenea, că nu vorbea, chiar și atunci când a venit să își ridice plăcuța, nu putea vorbi, în mod normal, când joci, vorbești cu adversarul... pentru că jocul de șah nu este un război, ci o prietenie”.

În ciuda rezervelor lor, oficialii i-au permis să continue, de teamă că ar putea fi acuzați de profilare din cauza ținutei religioase și l-au expulzat abia în runda a patra.

„Când a avansat, după ce a câștigat un meci foarte puternic și l-am chemat, nu a fost surprins”, a povestit Wanjala.

„El a recunoscut că, într-adevăr, este un bărbat. Regretă ceea ce s-a întâmplat, și-a cerut scuze și a spus că a făcut asta doar pentru că a avut dificultăți financiare și s-a gândit că poate câștigarea titlului îl va ajuta să treacă peste ele”.

Kenya Open, care a avut loc săptămâna trecută, este o competiție anuală care are loc în capitala Kenyei, Nairobi. Ediția din acest an a atras peste 400 de jucători din 22 de țări. Nouăzeci și nouă s-au înscris la categoria feminină, unde câștigătoarea urma să ia acasă peste 3.000 de dolari.

Omondi este un jucător de șah cunoscut, dar Wanjala crede că tânărul a crezut că șansele sale vor fi mai mari la categoria feminină, având în vedere nivelul mai ridicat de joc din partea masculină a turneului.

În timp ce federația de șah din Kenya s-a mai confruntat cu cazuri de înșelăciune pe criterii de vârstă, acest tip de fraudă este o premieră de acest gen.

Cazul a fost înaintat comitetului disciplinar al organismului, care ar trebui să ia o decizie în următoarele două zile.

„Este un caz extrem, verdictul poate include o interdicție. Exclud o interdicție pe viață, dar ar putea primi o interdicție de mai mulți ani de a juca șah”, a explicat Wanjala.

Cazul va fi, de asemenea, înaintat federației internaționale, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.