Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un teren de golf: Mărul discordiei între Donald Trump și scoțieni

boardgamegeek.com
golf

Din cauza unei dispute vechi de zece ani asupra unui teren de golf, relaţiile dintre guvernul scoţian şi preşedintele american Donald Trump sunt reci, iar venirea miliardarului în Scoţia, în acest sfârşit de săptămână, probabil că nu va ameliora situaţia, relatează vineri AFP, informează Agerpres.

Donald Trump este aşteptat în luxosul său complex sportiv şi hotelier din Turnberry (sud-vestul Scoţiei), care include trei terenuri de golf. Însă un alt parcurs, cunoscut sub numele de Trump International Golf Links şi situat la nord de Aberdeen (nord-estul Scoţiei), este cel care a alimentat conflictul dintre Trump şi Edinburgh.

Cu câteva zile înainte de prima vizită oficială a preşedintelui american în Marea Britanie, premierul scoţian Nicolas Surgeon nu şi-a ascuns bucuria, în timpul inaugurării unui parc eolian a cărui construcţie a fost o perioadă blocată de magnatul imobiliar, care se temea că acesta ar strica frumoasa privelişte pe care o oferea domeniul său.

"Un celebru american proprietar al unui teren de golf şi care, mi se pare, s-a convertit la politică, a decis să dea în judecată guvernul pentru a împiedica instalarea acestor turbine" (eoliene), a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în timpul punerii în funcţiune a primei eoliene. "Însă guvernul l-a învins în tribunale şi aceste formidabile eoliene vor putea începe să producă electricitate", a adăugat ea.

Nicola Sturgeon a refuzat să aibă o întrevedere cu Donald Trump în timpul vizitei acestuia. În acelaşi timp, ea a rezistat presiunilor din partea unor parlamentari scoţieni care cereau ca guvernul să-i interzică aterizarea pe aeroportul Glasgow-Prestwick.

Vezi și: Autoritățile argentiniene solicită Rusiei arestarea lui Ali Akbar Velayati, fostul ministru iranian de interne

Pentru că animozitatea este puternică între bărbatul care se laudă a fi cel mai bun negociator din lume şi liderii scoţieni. Fiu al unei scoţiene, Donald Trump a achiziţionat 567 de hectare de teren în 2006 lângă Aberdeen, promiţând să facă din ele "cel mai bun teren de golf din lume". Propunerea a fost bine primită de premierul scoţian de la acea dată, laburistul Jack McConnell, care l-a numit pe american "ambasadorul scoţian mondial" pentru afaceri, fără a ţine cont de opoziţia faţă de proiect din partea aleşilor locali, locuitorilor şi apărătorilor mediului înconjurător.

Într-o primă fază guvernul secesionist al lui Alex Salmond, fervent amator de golf, a anulat decizia Consiliului municipal pentru a permite demararea lucrărilor la şantier, ceea ce i-a atras din partea lui Trump calificativul de "om extraordinar" şi a pus bazele unei prietenii care nu avea să dureze.

Magnatul american a promis că va crea 6.000 de locuri de muncă şi va investi un miliard de lire (1,3 miliarde de euro), ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Trump Organization a cheltuit în total 100 de milioane de lire (113 milioane de euro) în acest loc şi a angajat în jur de 650 de persoane, între care şi zilieri.

În afară de aceasta, Trump a început să se amestece în politica dusă de SNP, care vrea să facă din Scoţia un lider în materie de energii regenerabile. În 2009, Trump s-a prezentat în parlamentul scoţian pentru a spune acolo tot ce gândeşte despre construcţia a 11 "oribile" eoliene offshore, în largul coastei localităţii Aberdeen, estimând că acestea vor provoca "ravagii teribile" turismului scoţian. Şase ani mai târziu, numărul de vizitatori în Scoţia a crescut cu aproape 25% şi mai mult de două treimi dintre gospodăriile scoţiene sunt alimentate cu energie regenerabilă.

Vezi și: Președintele Coreei de Sud lansează un apel către reprezentanții SUA și Coreei de Nord

După ce a ameninţat că nu va mai investi în Scoţia dacă proiectul eolian va fi pus în practică, Donald Trump s-a consolat în final, oferindu-şi un alt teren de golf, în alt capăt al ţării. Alegându-şi cu grijă momentul, el a venit să-şi inaugureze complexul din Turnberry în 24 iunie 2016, la o zi după referendumul în care britanicii au votat în favoarea Brexit-ului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.