Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tezaur de ofrande de război descoperite în Ciudad de Mexico ar putea duce la găsirea mormântului unui împărat aztec

Local.mx
Templo Mayor

Un tezaur de ofrande de război aztece, inclusiv un jaguar îmbrăcat ca un războinic, găsite recent în centrul metropolei Ciudad de Mexico, ar putea să îi ajute pe arheologi să facă o descoperire şi mai spectaculoasă, ce ar putea consta în găsirea mormântului unui împărat aztec, informează Reuters luni, relatează Agerpres.

Citește și: România este cel mai mare cumpărător european de ciocolată din Ucraina

Găsite sub treptele celui mai important templu aztec din perioada celui mai puternic lider al Imperiului Aztec, ofrandele au inclus un băiat îmbrăcat pentru a semăna cu zeul aztec al războiului şi al soarelui, dar şi un set de cuţite din cremene, ce conţin decoraţiuni elaborate din sidef şi pietre preţioase.

Obiectele au fost depozitate de preoţi azteci în urmă cu peste 500 de ani pe o platformă circulară şi ritualică, situată în trecut în faţa templului, unde, potrivit celor mai vechi documente istorice, s-ar fi aflat mormintele regilor azteci.

Niciunul dintre aceste detalii nu a fost publicat în trecut şi o astfel de descoperire ar reprezenta o premieră mondială, întrucât niciun mormânt regal aztec nu a fost găsit deocamdată, în pofida deceniilor de săpături arheologice.

"Avem aşteptări uriaşe acum", a declarat arheologul principal, Leonardo Lopez Lujan. "Pe măsură ce vom ajunge mai în adâncime, credem că vom continua să găsim obiecte foarte bogate", a adăugat el.

Statueta reprezentând un jaguar, găsită într-o boxă din piatră dreptunghiulară în centrul fostei platforme, a stârnit o încântare deosebită în rândul oamenilor de ştiinţă.

Doar aproximativ o zecime din conţinuturile boxei au fost excavate şi o amplă varietate de obiecte au fost găsite în partea ei superioară, inclusiv o statuie reprezentând un suliţaş şi un disc sculpat din lemn, plasat pe spatele felinei şi care reprezenta emblema lui Huitzilopochtli, zeul azetec al războiului şi al soarelui.

Un strat cu ofrande acvatice, plasate deasupra jaguarului care priveşte spre vest, au fost de asemenea identificate şi includ un număr mare de cochilii, corali şi stele de mare colorate în roşu, ce reprezentau lumea acvatică în care aztecii credeau că Soarele călătoreşte pe timpul nopţii înainte de a răsări dinspre est şi de a începe o nouă zi.

O statuie reprezentând un lopătar trandafiriu, o pasăre cu penaj roz din familia flamingilor, a fost de asemenea descoperită în acele ofrande. Această pasăre este asociată cu războinicii şi domnitorii şi se crede că ar reprezenta spiritele lor în timpul coborârii acestora în lumea de dincolo de moarte.

"Există o cantitate uriaşă de corali care ne blochează vederea şi nu putem să vedem ce se află mai jos", a declarat argeologul Miguel Baez, care ia parte la aceste săpături realizate la baza templului, cunoscut în prezent sub numele Templo Mayor, aflat lângă piaţa Zocalo din Ciudad de Mexico.

Templo Mayor ar fi fost o piramidă înaltă cât un bloc cu 15 etaje dacă nu ar fi fost distrusă odată cu restul capitalei aztece, Tenochtitlan, după cucerirea spaniolă din 1521 a Mexicului.

Extins de fiecare rege aztec, care credea că mormântul era centrul universului, structura era încununată cu două temple mai mici, unul pe partea nordică şi dedicat zeului ploii, Tlaloc, iar altul pe partea sudică, dedicat lui Huitzilopochtil.

La mai multe decenii după cucerirea spaniolă, cronicile din epocă au detaliat riturile funerare realizate anterior pentru trei regi azteci, fraţi, care au domnit între 1469 şi 1502.

Potrivit acelor relatări, rămăşiţele incinerate ale regilor erau depozitate alături de ofrande bogate şi de inimile sclavilor sacrificaţi pe sau în apropiere de acele platforme circulare.

În 2006, un monolit masiv dedicat zeiţei aztece a Pământului a fost descoperit lângă o inscripţie ce corespunde războiului din 1502, anul în care cel mai mare domnitor al imperiului aztec şi totodată ultimul dintre cei trei fraţi menţionaţi, Ahuitzotl, a murit.

Elizabeth Boone, expertă în civilizaţii mexicane străvechi şi profesoară la Universitatea Tulane din Statele Unite, spune că moartea lui Ahuitzotl ar fi fost marcată cu procesiuni ample şi că statueta în formă de jaguar ar putea să îl reprezinte pe fostul rege aztec ca pe un luptător neînfricat.

"Poate că îl vor descoperi pe Ahuitzotl în acea boxă funerară", a declarat cercetătoarea americană.

O altă boxă din piatră, mai mică, conţinând un prim strat cu batoane din copal, folosite de preoţii azteci pentru a tămâia, a fost descoperită. Şi aceasta a fost doar parţial excavată.

O altă boxă din piatră conţine 21 cuţite din cremene decorate pentru a semăna cu cele ale luptătorilor, inclusiv acelaşi disc al zeului războiului, realizat însă de această dată din sidef, alături de miniaturi din lemn ale unor suliţe şi scuturi.

O boxă circulară adiacentă conţine rămăşiţele unui băiat sacrificat la vârsta de nouă ani, descoperite alături de un disc din lemn al zeului războiului, un colier din mărgele de jad şi aripi făcute din oase de şoim, ataşate de umerii lui.

La fel ca jaguarul, cel mai probabil băiatului i-a fost scoasă inima din piept în cadrul sacrificiului ritualic, deşi vor fi necesare teste suplimentare pentru a confirma această teorie.

Ofrandele vorbesc şi despre dimensiunile geografice ale imperiului aztec, o societate de războinici care, la fel ca Sparta din Antichitate, a cucerit regatele învecinate, de la care primea tributuri.

Steaua de mare provenea din Oceanul Pacific, de exemplu, în timp ce jadul era adus din America Centrală, de pe teritoriul actualului stat Honduras.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.